Južnokorejski in ameriški predsednik Yoon Suk-yeol in Joe Biden pred Belo hišo. Foto: Reuters
Južnokorejski in ameriški predsednik Yoon Suk-yeol in Joe Biden pred Belo hišo. Foto: Reuters

To pomeni, da bodo ZDA v Južno Korejo redno pošiljale jedrske podmornice in Seul vključile v svoje jedrsko načrtovanje. Ta v zameno ne bo razvijal lastnega jedrskega orožja.

Predsednika sta ob tem Pjongjang opozorila, da se bo v primeru uporabe lastnega jedrskega arzenala soočil z jedrskim odgovorom, ki bo pomenil "konec režima" v tej državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tako v Washingtonu kot v Seulu se je v zadnjem času povečala zaskrbljenost zaradi jedrske grožnje, ki naj bi jo predstavljala Severna Koreja. Pjongjang namreč razvija taktično jedrsko orožje, ki lahko doseže Južno Korejo, obenem pa izpopolnjuje orožje dolgega dosega, ki lahko doseže tudi ameriško celino.

ZDA naj ne bi namestile jedrskega orožja v Južni Koreji

Po besedah južnokorejskega predsednika omenjena deklaracija pomeni "zavezo brez primere" za ZDA, saj bodo te prvič po 40 letih v Južno Korejo med drugim poslale jedrsko podmornico in druga strateška sredstva, vključno z bombniki, ki lahko nosijo jedrsko orožje.

Vendar pa so neimenovani ameriški uradniki poudarili, da to ne pomeni, da bo ameriško jedrsko orožje nameščeno v Južni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strani bosta ustanovili tudi posvetovalno skupino za jedrsko tehnologijo, ki bo razpravljala o vprašanjih jedrskega načrtovanja. Oblasti v Seulu so namreč že dalj časa pritiskale na Washington, naj jih bolj vključi v načrtovanje, kdaj in kako uporabiti jedrsko orožje proti Severni Koreji. Zaradi dvomov o zavezanosti ZDA, da bodo v primeru napada branile Južno Korejo, so se v tej državi pojavili tudi pozivi, naj država razvije lastne jedrske zmogljivosti.

To zamisel je domači javnosti ponovno predstavil tudi Yoon, Washingtonu pa je postalo jasno, da pomirjujoče besede in geste ne bodo več delovale in da bodo morali želje Južne Koreje po izdelavi lastnega jedrskega orožja odvrniti s čim konkretnejšim.

ZDA in Južna Koreja sprejele washingtonsko deklaracijo

Peking svari pred izzivanjem

Na dogovor med ZDA in Južno Korejo se je odzval Peking in strani posvaril pred "izzivanjem konfrontacije". "Vse strani bi se morale soočiti z bistvenim vprašanjem (Korejskega) polotoka in igrati konstruktivno vlogo pri iskanju njegove mirne rešitve," je sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Ob tem je Washington in Seul pozvala, naj "namerno ne izzivata napetosti in uprizarjata grožnje". "To, kar počnejo ZDA (...) povzroča konfrontacijo med tabori in spodkopava režim neširjenja jedrskega orožja ter strateške interese drugih držav," je dejala.

Kitajski predsednik Ši Džinping je nedavno pozval h krepitvi odnosov s Pjongjangom. V sporočilu severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu je opozoril, da tradicionalno prijateljstvo med državama že dolgo preizkušajo spremenjene razmere v svetu. Kitajska sicer velja za dolgoletno zaveznico Severne Koreje in je njena glavna gospodarska partnerica.

Južnokorejski predsednik je na šestdnevni obisk v ZDA prispel v sredo. Že prvi dan ga je sprejel Biden, ki je med drugim pohvalil "neuničljivo vez" med državama in njuno "železno zavezništvo", ki se je začelo med korejsko vojno pred sedmimi desetletji.

V zadnjem času so različni preizkusi orožja v Severni Koreji vse pogostejši, zaradi česar napetosti na Korejskem polotoku naraščajo. Pjongjang, ki krepitev varnostnega sodelovanja med Washingtonom in Seulom vidi kot grožnjo, je lani izvedel rekordno število preizkusov orožja, Kim Džong Un pa je državo razglasil za "nepovratno" jedrsko silo.