Sara Duterte je bila do zdaj županja mesta Davao. Foto: EPA
Sara Duterte je bila do zdaj županja mesta Davao. Foto: EPA

Duterte namreč ne sme več kandidirati, zaradi "vojne proti mamilom" pa mu grozi kazenski pregon.

Rok za vlaganje kandidatur pred majskimi volitvami se bo iztekel v ponedeljek. Sara Duterte bo za drugi najvišji položaj v državi kandidirala kot kandidatka stranke Lakas – krščanski in muslimanski demokrati. Tej stranki se je sicer formalno pridružila šele pred dvema dnevoma.

Več mesecev so sicer krožila ugibanja, da bi se Sara Duterte lahko potegovala kar za predsednico države, da bi tako lahko nasledila očeta in ga zaščitila pred kazensko preiskavo, ki jo je sprožilo Mednarodno kazensko sodišče zaradi njegove vojne proti mamilom, v kateri je bilo ubitih na tisoče ljudi. Duterte sam pa se zaradi omejitev v ustavi ne more potegovati za nov šestletni mandat.

43-letna Sara Duterte je bila več mesecev tudi v vrhu anket kot kandidatka za prihodnjo predsednico, a je sama vztrajala, da se namerava še enkrat potegovati za položaj županje domačega mesta Davao na jugu države.

Stranko Lakas vodi Gloria Arroyo

A ta teden je nenadoma umaknila kandidaturo za županjo, zapustila svojo regionalno stranko in se pridružila nacionalni stranki Lakas, ki jo vodi njena tesna zaveznica in nekdanja predsednica države Gloria Arroyo.

Njeno kandidaturo je takoj podprla stranka Ferdinanda Marcosa mlajšega. Sin nekdanjega dolgoletnega filipinskega diktatorja sicer kandidira za predsednika države, v anketah pa trenutno vodi. S podporo kandidaturi Sari Duterte si je po ocenah strokovnjakov še dodatno okrepil možnosti za končno izvolitev.

Na Filipinih sta sicer predsednik in podpredsednik voljena ločeno, poznavalci pa zdaj že ugotavljajo, da bi se lahko zgodilo tudi združevanje klanov Marcos in Duterte. Prvi imajo močno podporo na severu in v osrednjem delu države, drugi pa podporo črpajo na jugu.