Papež se bo v Rim vrnil 13. septembra. Foto: Reuters
Papež se bo v Rim vrnil 13. septembra. Foto: Reuters

Številni prebivalci Vzhodnega Timorja so kljub vročini na prizorišče maše v predmestju prestolnice Dili prišli več ur pred njenim začetkom. Uradno se je na bogoslužje prijavilo okoli 300.000 ljudi, vendar se jih je na koncu zbralo še enkrat toliko. Mnogi so v rokah držali dežnike v beli in rumeni barvi, ki sta tudi barvi Vatikana.

Pred tem se je Frančišek srečal z nekaterimi verniki in pozval k širjenju evangelija v boju proti alkoholizmu, nasilju in pomanjkanju spoštovanja do žensk. Med drugim je obiskal šolo za otroke s posebnimi potrebami in mestno katedralo v Diliju.

Vzhodni Timor je tretja papeževa postojanka na njegovi dvanajstdnevni turneji po Aziji, ki je njegova najdaljša turneja do zdaj. Ta otoška država leži severno od Avstralije, v njej pa živi 1,3 milijona ljudi. To je ena od le dveh večinsko katoliških držav v Aziji. Po podatkih Vatikana je tudi najbolj katoliška država na svetu, saj naj bi bilo kar 96 odstotkov vernikov.

Med prebivalci te države je še svež spomin na konflikt, ki je med letoma 1975 in 1999 potekal z Indonezijo in je zahteval več kot 102.000 življenj. Ena izmed posledic je dejstvo, da je povprečna starost na otoku 20 let. "Kako čudovito, da je tukaj tako veliko otrok. Res ste mlada država, videti je, da vsak kotiček kar cveti od življenja," je dejal papež.

Frančišek ni prvi papež, ki je obiskal Vzhodni Timor. Prvi je bil pred 35 leti Janez Pavel II.

Pred tem se je papež mudil v Indoneziji in Papui Novi Gvineji, v sredo pa bo odpotoval še v Singapur. V Vatikan se bo predvidoma vrnil v petek.

Papež daroval mašo v Vzhodnem Timorju