Princesa Latifa je v videoposnetku spregovorila o nameri, da pobegne iz Združenih arabskih emiratov v svobodno življenje. Foto: YouTube
Princesa Latifa je v videoposnetku spregovorila o nameri, da pobegne iz Združenih arabskih emiratov v svobodno življenje. Foto: YouTube

Šejka Latifa Al Maktum, hči dubajskega emirja in premierja Združenih arabskih emiratov Mohameda Bin Rašida Al Maktuma, je pred pobegom na portalu YouTube objavila videoposnetek, v katerem je kritizirala očeta in omejitve, pod katerimi mora živeti.

33-letnica je navedla, da je že leta 2002 poskušala pobegniti v Oman, vendar so jo ujeli na meji, nato pa za kazen za tri leta zaprli, omamljali in mučili.

Očetu je v Združenem kraljestvu leta 2000 pobegnila tudi Latifina hči Šamsa, vendar so jo emiratske oblasti nato prisilno prepeljale nazaj v Dubaj, navaja Latifa. Princesa je še dejala, da ne ona ne njena družina nimata nobene svobode glede življenja, zaradi česar se je znova odločila pobegniti.

Finska trenerka in francoski vohun organizirala pobeg

Finska trenerka borilnih veščin Tiina Jauhiainen. Foto: AP
Finska trenerka borilnih veščin Tiina Jauhiainen. Foto: AP

Njena prijatelja, ki sta po lastnih navedbah pomagala organizirati pobeg, sta za zahodne medije opisala potek dogodkov. Finka Tiina Jauhiainen naj bi se med svojim bivanjem v Dubaju leta 2010 spoprijateljila z Latifo in jo učila borilnih veščin.

Latifo naj bi spremljala na poti iz Dubaja v Oman, od koder sta s čolnom odpluli na morje do mednarodnih voda, kjer sta se vkrcali na zasebno jahto nekdanjega francoskega obveščevalca in poslovneža Herveja Jauberta.

Jaubert je pred desetletjem tudi sam po finančnem škandalu, v katerega je bilo vpleteno njegovo podjetje, pobegnil iz Dubaja.

Njeno zgodbo vsaj delno potrjuje dokumentacija Interpola. Za princeso so namreč na zahtevo Združenih arabskih emiratov izdali zaporni nalog, kar pomeni, da je bila princesa očitno zares pogrešana. V zapornem nalogu sicer niso navedli, da je princesa pobegnila, temveč da je bila ugrabljena.

Zajetje jahte pri obali Indije

Jahta naj bi nato več dni plula proti Indiji, preden so jo le 50 morskih milj pred indijskim mestom Goa zaustavili oboroženi moški. Jauhiainenova navaja, da sta bila v času napada z Latifo v sobi pod krovom ladje, ko sta zaslišali krike in strele, ki naj bi bile sicer lažne granate in dimne bombe. Njuna soba se je napolnila z dimom, zato sta se bili prisiljeni povzpeti na krov, kjer so oboroženi moški zajeli in odpeljali Latifo. "Raje umrem tukaj, kot da me odvedete nazaj v Združene arabske emirate," je po navedbah Jauberta kričala Latifa.

Jauberta, Jauhainenovo in filipinsko posadko naj bi nato zaklenili pod palubo, jih po štirih dneh plovbe premestili na vojaško plovilo Združenih arabskih emiratov in odvedli v Dubaj. Jauhainenova poroča o več dneh zapora, zasliševanja in ustrahovanja, preden je priznala krivdo in preden so ji 22. marca dovolili vrnitev na Finsko. Izpustili so tudi Jauberta.

Po zajetju princese se je na YouTubu pojavil videoposnetek, v katerem Latifa pove, da ga je posnela pred pobegom, če bi šlo kaj narobe. "Če posnetek gledate, sem verjetno mrtva ali v zelo zelo zelo slabem stanju," je sporočila šejka.

Meseci tišine in ugibanj

O princesi nato več mesecev ni bilo ne duha ne sluha. Človekoljubne skupine so dubajske oblasti pozivale k razkritju njene lokacije. Vodstvo Dubaja je zatrjevalo, da zaradi pravnih razlogov primera ne morejo komentirati. Pojavljala so se različna ugibanja – od tega, da princeso zadržujejo v priporu, do tega, da je bila umorjena.

Guardian je nato sredi aprila ob sklicevanju na anonimne vire blizu dubajske vlade poročal, da so princeso privedli v Dubaj, "kjer je z družino in se počuti odlično".

Emiratske oblasti so objavile fotografijo s 15. decembra, ki prikazuje nekdanjo komisarko za človekove pravice na kosilu s princeso Latifo. Foto: Reuters
Emiratske oblasti so objavile fotografijo s 15. decembra, ki prikazuje nekdanjo komisarko za človekove pravice na kosilu s princeso Latifo. Foto: Reuters

Ugibanja je nato decembra prekinila nekdanja visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice in nekdanja irska premierka Mary Robinson. Zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov je v ponedeljek razkrilo posnetke srečanje Robinsonove z Latifo, ki "postavljajo na laž vse navedbe kritikov".

Robinsonova: "Latifa je všečna mlada ženska, a očitno motena"

"Je zelo všečna mlada ženska, a očitno motena," je po druženju povedala Robinsonova. Foto: Reuters

Robinsonova se je s 33-letno princeso in njeno družino srečala na kosilu. Za radijsko oddajo na BBC-ju je v četrtek povedala, da je Latifa v "resnem zdravstvenem stanju" in da je deležna psihiatrične oskrbe. Več podrobnosti o stanju 33-letne princese ni navedla, je pa povedala, da jo je v Dubaj povabila žena dubajskega vladarja, princesa Haja.

"Latifa je ranljiva, motena. Objavila je posnetek, ki ga obžaluje. Načrtovala je pobeg oz. del načrta za pobeg. Z njo sem kosila. Je zelo všečna mlada ženska, a očitno motena. Potrebuje zdravstveno pomoč, ki jo tudi dobiva," je še povedala Robinsonova.

Aktivisti: Zgodba Robinsonove enaka trditvam Dubaja

"Vsak, ki pozna zgodbo Latife in je poslušal intervju z Robinsonovo na BBC-ju, bo osupel nad podobnostjo njenih izjav z uradno različico dogodkov iz Dubaja," je povedala Radha Stirling, voditeljica kampanje Zaprti v Dubaju, ki nudi pravno pomoč zaprtim v Združenih arabskih emiratih in je po lastnih navedbah princesi tudi pomagala med poskusom pobega.

Aktivisti za človekove pravice navedbam Robinsonove ne verjamejo. "Ali je bila takšna tudi, preden je skušala pobegniti iz pozlačenega zapora, ali šele po tem, ko so jo Združeni arabski emirati na silo znova vrnili vanj," se je na Twitterju vprašal izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth. "Edina gotova stvar je, da eno hitro kosilo ne prinese odgovora," je dodal.

Povzeto po poročanju organizacije Human Rights Watch in BBC-ja. Pod novico posnetek Latifine izpovedi v angleščini z YouTuba.