Na oblasti je od leta 2014. Foto: EPA
Na oblasti je od leta 2014. Foto: EPA

Sodniki so se s to potezo odzvali na peticijo opozicijskih strank, ki so zahtevale, da se pri njegovem mandatu upošteva tudi čas, ko je leta 2014 na oblast prišel z vojaškim udarom. S tem bi se mu že iztekel mandat predsednika vlade, ki je sicer omejen na osem let.

S petimi glasovi proti štirim so sodniki odločili, da Prajuta začasno odstavijo s položaja, dokler sodišče ne sprejme dokončne odločitve. Funkcijo začasnega predsednika vlade bo v tem času najverjetneje opravljal podpredsednik vlade Pravit Vongsuvan.

Tajski premier in nekdanji poveljnik vojske je na oblast prišel leta 2014 z vojaškim udarom, s katerim je bila odstavljena demokratično izvoljena vlada premierke Jingluk Šinavatre. Prajut je režim hunte vodil pet let in po državnozborskih volitvah leta 2019 še naprej opravljal funkcijo predsednika vlade.

Na Tajskem pogosto potekajo protesti proti Prajutu in njegovi vladavini. Foto: EPA
Na Tajskem pogosto potekajo protesti proti Prajutu in njegovi vladavini. Foto: EPA

Nove volitve predvidene marca

Nekateri njegovi podporniki trdijo, da se je njegov mandat začel leta 2017, ko je začela veljati nova ustava, oziroma po volitvah leta 2019. Če bo sodišče sledilo tej logiki, bi lahko Prajut tehnično še naprej opravljal svojo funkcijo do leta 2025 ali 2027, če bo zmagal na splošnih volitvah, ki so predvidene marca.

Tajska je sicer pod njegovim vodstvom imela najslabše gospodarske rezultate v zadnjih 30 letih, njegova vlada pa se je soočala tudi s kritikami zaradi svojega ravnanja med pandemijo covida-19. Samo letos je Prajut preživel več glasovanj o nezaupnici.

V torek se je pri spomeniku demokracije v Bangkoku zbralo več sto protivladnih protestnikov, načrtovane pa so tudi nadaljnje proteste, zaradi česar je policija na nekaterih ulicah v bližini vladnih stavb postavila ovire.