Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ši je dejal, da je Peking zavezan stabilnim odnosom z Washingtonom. "V tem spreminjajočem se in nemirnem svetu države potrebujejo solidarnost in usklajevanje, ne pa izključevanja ali nazadovanja," je dejal Ši. Sullivan je Šiju dejal, da se predsednik ZDA Joe Biden želi izogniti konfliktom, in "se veseli sodelovanja".

"Upamo, da bodo ZDA pri doseganju kompromisa sodelovale s Kitajsko," je dodal kitajski predsednik, ki je menil, da lahko državi kljub "velikim spremembam" še vedno gojita dobre odnose.

Bela hiša je po srečanju sporočila, da bosta oba voditelja držav kmalu opravila telefonski pogovor. Sullivan je v 14 urah pogovorov obravnaval vrsto vprašanj, ki otežujejo odnose med državama. Med njimi so bile napetosti glede Tajvana, Južnokitajskega morja in Rusije.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters

Največ nesoglasij glede južnokitajskega morja

Sullivan, ki je na Kitajskem od torka, se je pred tem v Pekingu srečal tudi z drugimi visokimi političnimi in vojaškimi predstavniki. Sullivan se je pogovarjal z generalom Džangom Joušijo, podpredsednikom Centralne vojaške komisije, ki po mnenju diplomatov velja za predsednikovega ključnega vojaškega svetovalca. Ta je ameriškega gosta posvaril, naj ZDA zaustavijo tajne vojaške dogovore s Tajvanom, ga prenehajo oboroževati in širiti lažne zgodbe o otoku.

Sullivan je dodal, da obstajajo glede nekaterih vprašanj še vedno precejšnje razlike, med drugim glede južnokitajskega morja, dodal pa je, da o ameriških volitvah nista govorila.

Sullivan in Džang sta ob tem potrdila pomen redne komunikacije med vojskama ZDA in Kitajske, kot sta se novembra lani dogovorila že predsednika obeh držav. Vodje ameriškega indopacifiškega poveljstva naj bi tako kmalu vzpostavili stik s kitajskim poveljstvom, ki pokriva južna morja. Glede na navedbe obeh strani imata največji svetovni velesili odgovornost preprečiti, da bi tekmovanje med njima preraslo v konflikt ali spopad.

Eden od visokih ameriških uradnikov je dejal, da bodo nesoglasja glede ozemelj, s katerimi je Kitajska v sporu s Filipini, "v bližnji prihodnosti" verjetno le začasno obvladovali, ne pa tudi rešili.

Vang Ji: Drug drugega moramo obravnavati kot enakopravne

Sullivan je večkrat poudaril pomen ohranjanja stabilnosti v Tajvanski ožini in svobodne plovbe v Južnokitajskem morju, kjer se je Kitajska v zadnjih mesecih zapletla v več incidentov s Filipini. O tem je Sullivan med drugim govoril tudi s kitajskim zunanjim ministrom Vang Jijem, s katerim sta se sestala v sredo.

"Ključ do nemotenega razvoja kitajsko-ameriških odnosov je v tem, da drug drugega obravnavamo kot enakopravne," je po poročanju državne televizije CCTV dejal Vang Sullivanu.

"ZDA dvostranskih sporazumov ne smejo uporabljati kot izgovor za spodkopavanje kitajske suverenosti in ozemeljske celovitosti, prav tako ne smejo podpirati ali dopuščati kršitev Filipinov," je po njunem srečanju dejal Vang.

Bela hiša je sporočila, da sta imela "odkrito, vsebinsko in konstruktivno razpravo".

Sullivan tako zaključuje obisk v Pekingu, kamor se je v torek odpravil kot prvi ameriški svetovalec za nacionalno varnost po letu 2016. Kitajsko je obiskal v obdobju napetih odnosov med Washingtonom in Pekingom zaradi trgovinskih in varnostnih vprašanj.