Izložba v afganistanski prestolnici Kabul leta 2011. Foto: AP
Izložba v afganistanski prestolnici Kabul leta 2011. Foto: AP

Talibansko ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh, ki bedi nad talibansko interpretacijo islama, je prejšnji teden odločilo, da morajo lutkam v izložbah odstraniti glave, ker so žaljive do islama, poroča Voice of America (VOA). Kršiteljem so zagrozili s kaznimi.

Lastniki trgovin so sprva potezi ugovarjali, saj da so lutke v izložbah običajne v vseh muslimanskih državah in se uporabljajo le za prikaz oblačil za prodajo. Poudarjali so tudi, da so za vsako lutko plačali od 80 in 120 dolarjev.

Vendar so talibani vztrajali pri zahtevi. Vodja lokalnega ministrstva za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh v Heratu Aziz Rahman je lokalnim medijem povedal, da morajo trgovci obglaviti lutke, ker gre za malike. Islam pa po talibanski interpretaciji prepoveduje vsakršno malikovanje ali čaščenje idolov.

Talibani so po septembrskem prevzemu oblasti že uvedli obsežne omejitve za večino javnega življenja. Zaprli so večino srednjih šol za dekleta in ženskam prepovedali daljša potovanja brez spremstva moškega skrbnika. Pred kratkim so voznikom naročili, naj v svojih vozilih ne predvajajo glasbe in ne sprejemajo potnic, če ne nosijo islamskih oblačil. Moškim je talibanska verska policija naročila, naj si puščajo brado.