Hindujci v Pakistanu se počutijo ogrožene. Foto: EPA
Hindujci v Pakistanu se počutijo ogrožene. Foto: EPA

Deček je bil najmlajši Pakistanec, ki je bil kdaj obtožen tega zločina. Očitali so mu, da je julija namerno uriniral po preprogi v knjižnici verske islamske šole, kjer hranijo verske knjige.

Po aretaciji so dečka pustili na prostost v zameno za varščino, zaradi česar je množica muslimanov napadla hindujsko svetišče v mestu Rahim Jar Kan v pokrajini Pundžab.

Posebni predstavnik premierja za versko harmonijo Tahir Mehmud Ašrafi je dejal, da so bile obtožbe zoper dečka "neutemeljene". Dodal je, da so bili policisti, ki so obtožili otroka, aretirani. "Pripadniki manjšin so enakopravni državljani, ti pa so nepismeni ljudje, ki napadajo prostore bogoslužja," je dejal. "Naš islam ne dovoljuje napadov na kraje čaščenja katere koli druge religije," je po poročanju Guardiana še dejal predstavnik premierja.

Oblasti so že obnovile napadeno svetišče. Zaradi njegovega vandaliziranja je bilo aretiranih več deset ljudi, ki bodo, kot pravijo oblasti, morali plačati obnovo. Vodja Pakistanskega hindujskega sveta Rameš Kumar Vankvani je dejal, da so srečni, ker so bile obtožbe preklicane in je bilo svetišče obnovljeno.

Deček in njegova družina je na tajni lokaciji pod zaščito policije. Bojijo se namreč maščevalnih napadov nanje.

V ponedeljek je tudi mednarodna organizacija Amnesty International zahtevala opustitev obtožb zoper dečka. V organizaciji opozarjajo, da se v Pakistanu zakonodaja o bogokletstvu že dolgo izkorišča za napade na pripadnike manjšin.