Italijanska vlada uvaja dnevni monitoring cen goriva. Foto: AP
Italijanska vlada uvaja dnevni monitoring cen goriva. Foto: AP

Cene goriv so se pri zahodnih sosedih v začetku leta nekoliko zvišale, toda krivec za to je kar vlada.

Cene goriv so v začetku leta poskočile in ponekod za kakšen dan dosegle 2,50 evra na liter. Najbolj ogorčen je bil minister za infrastrukturo Matteo Salvini, ki je nemudoma zahteval boj proti špekulantom.

Toda podražitev je bila posledica odločitve vlade, ki je z dvema posegoma vrnila v drobnoprodajne cene goriv trošarine 30 centov na liter. Te je marca lani začasno odpravil predhodnik Melonijeve Mario Draghi. Analize so nato pokazale, da so se cene zvišale manj od višine vrnjenih trošarin in da torej črpalkarji po večini niso izrabili stanja za višje marže.

Na očitke, da je pred tremi leti sama zahtevala ukinitev trošarin, zdaj pa jih kot premierka vrača, Giorgia Meloni na Facebooku odgovarja, da "če bi jih odpravili, ne bi mogli povečati sklada za zdravstvo in niti pomagati večjemu številu gospodinjstev pri plačilu položnic ter malim in srednje velikim podjetjem".

Toda vlada se je očitno ustrašila nezadovoljstva državljanov. Na torkovi seji je zato napovedala nov odlok, s katerim bo uvedla dnevni – in ne več samo tedenski – monitoring cen goriv. Še več: črpalkarji naj bi po novem poleg svoje cene obvezno vidno izobešali tudi povprečne drobnoprodajne cene goriv na vsem italijanskem trgu. Kupec bo tako lahko primerjal, koliko cena določenega črpalkarja odstopa od nacionalnega povprečja.

Po za zdaj še tedenskih podatkih je povprečna cena litra bencina v Italiji 1,81 evra, povprečna cena dizla pa 1,87 evra.

Cene goriva v Italiji so se zvišale