Ruskemu tajkunu so britanske oblasti podelile status političnega begunca. Foto: EPA
Ruskemu tajkunu so britanske oblasti podelile status političnega begunca. Foto: EPA
Rusi ovadili Berezovskega

Novico o tožbi je sporočil njegov odvetnik Andrej Borovkov, rusko tožilstvo pa je še ni potrdilo. Tožba naj bi temeljila na izjavi, ki jo je Berezovski dal aprila za britanski časopis Guardian. Takrat je dejal, da bo za spremembo oblasti v Rusiji potrebna sila in da načrtuje novo revolucijo v Rusiji ter nasilno strmoglavljenje predsednika Putina.

Njegove izjave so dvignile veliko prahu, že isti dan pa je sam omilil svoje izjave rekoč, da nasilja ne podpira.

Berezovski sicer že nekaj let živi v Veliki Britaniji, kjer ima status političnega begunca. Po smrti nekdanjega vohuna in ostrega kritika Kremlja Aleksandra Litvinenka v Londonu, za katero je po mnenju Berezovskega odgovoren Kremelj, so se odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo ohladili. Slednja od britanskih oblasti zahteva izročitev Berezovskega tudi zaradi domnevne poneverbe sredstev v ruski družbi Aeroflot, skupaj z nekdanjim namestnikom direktorja omenjene družbe Nikolajem Glušenkom in nekaj sodelavci naj bi poneveril 214 milijonov rubljev sredstev.

Nekdanji Jelcinov zaveznik v nemilosti pri Putinu
Sojenje ruskemu mogotcu, ki je obogatel v 90. letih 20. stoletja in ki so mu v preteklosti že večkrat stregli po življenju, naj bi se začelo 12. julija, grozilo pa naj bi mu med 12 in 20 let zaporne kazni. Berezovski, nekdaj tesni sodelavec nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, je eden izmed velikih trnov v peti ruskemu predsedniku Putinu, pred nekaj leti je celo naročil oglase v časopisih, s katerimi je Ruse opozarjal, naj ne zaupajo Putinu.

61-letni Berezovski je ob objavi novice o obtožbi dejal, da se ne boji možnosti, da bi ga britanske oblasti izročile, saj je prepričan, da ni kršil niti ruskih niti britanskih zakonov.

Rusi ovadili Berezovskega