Italijanski premier Silvio Berlusconi. Foto: epa
Italijanski premier Silvio Berlusconi. Foto: epa
Romano Prodi
Prodi pomeni resno grožnjo Berlusconiju. Foto: epa

Pri tem naj bi bilo še nekaj težav, vendar Berlusconi meni, da ne bodo preprečile sestave nove vlade.

Če do petka Berlusconi ne bo uspel sestaviti nove vlade, bi lahko italijanski predsednik Azeglio Ciampi razpisal predčasne volitve, a se to verjetno ne bo zgodilo.

Ciampi je v sredo zaradi razhajanj sprejel Berlusconijev odstop, ki je takoj zatem v parlamentu nakazal programski načrt nove vlade. Poudarek naj bi bil na zagonu gospodarstva in razvoju juga države.

Odstop pred nezaupnico
Vladno krizo sta sprožila izstop krščanskih demokratov iz vlade in grožnja nacionalnega zavezništva, da bo storilo enako. To je Berlusconija prepričalo, tako da je še pred glasovanjem o nezaupnici, ki bi lahko vodilo v razpis predčasnih volitev, odstopil.

Rekordni mandat
Dozdajšnja vlada je imela najdaljši mandat v povojni Italiji, saj je trajal 1.409 dni. Italijani so sicer do zdaj menjali vlade povprečno enkrat na leto. Berlusconi je odločen, da bo končal mandat, ki se bo iztekel prihodnje leto.

Padec podpore Berlusconijevi desnosredinski koaliciji so nakazale že nedavne deželne in lokalne volitve, na katerih je prepričljivo zmagala opozicija pod vodstvom nekdanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija.