Berlusconi trdi, da je imel v zadnjih 15 letih 109 sodnih procesov, zaradi katerih je zapravil 200 milijonov evrov za odvetnike, obsojen pa ni bil nikoli. Foto: EPA
Berlusconi trdi, da je imel v zadnjih 15 letih 109 sodnih procesov, zaradi katerih je zapravil 200 milijonov evrov za odvetnike, obsojen pa ni bil nikoli. Foto: EPA
Sodišče
Italijanski pravosodni minister se pritožuje, da civilna sodišča v povprečju porabijo 960 dni za razsodbo, še 1.500 za pritožbo in imajo 5,4 milijona nerešenih sodb. Kriminalna sodišča v povprečju potrebujejo 420 dni za obtožbo, na njih pa poteka 3,6 milijona postopkov. Foto: EPA
Berlusconijevi novi triki

Senat, v katerem ima Berlusconi zajetno večino, je osnutek zakona, ene najbolj radikalnih reform italijanskega splošno znanega počasnega sodnega sistema po koncu 2. svetovne vojne, sprejel z 163 glasovi za, proti je bilo 130 senatorjev. Zakon mora potrditi še poslanska zbornica, kjer naj bi zagotovo dobil zeleno luč.

Sodni proces najdlje 10 let
Skladno z novelo zakona bodo lahko sodni procesi na vseh treh stopnjah - prvi stopnji, prvi priziv in zadnji priziv - skupaj trajali od šest in pol do največ 10 let, odvisno od resnosti zločina. Sodni procesi, ki v tem času ne bodo končani, bodo izbrisani oziroma zastareli, obtoženec pa bo samodejno oproščen. Zakon bi lahko končal do 100.000 procesov, med njimi nekatere velike sodne postopke zaradi prevar, v katerih je bilo opeharjenih na deset tisoče malih vlagateljev.

"Nikoli niste pokazali sramu"
Zaradi retroaktivnosti bo zakon končal sodne procese proti premierju; dva procesa zaradi korupcije in procese zaradi davčne utaje. Opozicija trdi, da je zakon le še eden izmed mnogih "ad personam" (lat. za eno osebo) zakonov, ki naj bi Berlusconija obvarovali pred sodnim preganjanjem. Nekateri opozicijski senatorji so bili zato danes celo opremljeni s transparenti, kot sta "Berlusconi, stopi pred sodišče" in "V Italiji je sodstvo mrtvo". "Vaša prednostna naloga je bila vedno služiti svojim zasebnim interesom. Da bi to dosegli, vas ni bilo strah sesuti naš pravni sistem. Nikoli niste pokazali nobenega sramu," je Berlusconija nagovorila Anna Finocchiaro, voditeljica levosredinskih senatorjev.

Ustavna odločba ne ovira Berlusconija
Italijanski premier in medijski mogotec je oktobra lani izgubil imuniteto, ki ga je varovala pred sodnim preganjanjem, ko je ustavno sodišče odločilo, da zakon - sprejela ga je Berlusconijeva vlada -, ki ščiti najvišje predstavnike države pred sodnimi procesi, ni v skladu z ustavnim načelom, da so vsi enaki pred zakonom. Odločitev je pomenila, da se proti Berlusconiju lahko nadaljujeta dva sodna procesa. 73-letni premier je takrat napovedal reformo sodnega sistema. Poleg skrajšanja trajanja sojenja vlada načrtuje še zakon, ki bi Berlusconiju podelil "legitimno oviro", da se mu ne bi bilo treba udeleževati sodnih procesov zaradi njegovih državniških dolžnosti, ter ustavno reformo, s katero bi znova dobil imuniteto.

Zakon naj bi pospešil sodne mline
Berlusconijevi zavezniki poudarjajo, da bo zakon končal odstotek sodnih procesov v Italiji, ki lahko trajajo tudi več kot dve desetletji. Pri tem izpostavljajo primer Calogera Mannina, sredinskega politika in trikratnega ministra, ki je bil pretekli teden dokončno oproščen obtožb povezave z mafijo po 16 letih bitk na sodiščih. "Ta zakon potrebujemo, da rešimo naš sodni sistem," je med razpravo zatrdil Maurizio Gasparri, vodja Berlusconijeve stranke v senatu, in dodal, da bo zakon Italijo prisilil k prilagajanju evropskim standardom na tem področju. Zaradi sodnih zaostankov je morala Italija leta 2008 plačati 25 milijonov evrov. Opozicija meni, da bi sodni mlini mleli hitreje, če bi sodstvu namenili več sredstev.

Berlusconijevi novi triki