Nekatere krivice so tako grozljive, tako velike, da se jih ne da pokopati, je dejal Biden o pokolu, o katerem se v ZDA do pred kratkim ni govorilo. Foto: Reuters
Nekatere krivice so tako grozljive, tako velike, da se jih ne da pokopati, je dejal Biden o pokolu, o katerem se v ZDA do pred kratkim ni govorilo. Foto: Reuters

Biden je prvi predsednik, ki se je udeležil komemoracije v spomin na pokol v Tulsi. Kot je dejal, je prišel zapolnit praznino molka o enem najbolj temačnih in dolgo časa zatrtih trenutkov rasnega nasilja v ZDA.

O uničenju tako imenovanega črnskega Wall Streeta v Tulsi 31. maja in 1. junija leta 1921 se v ZDA ni veliko govorilo in šele v zadnjih letih se širša javnost seznanja z informacijami o nasilju, v katerem je bilo ubitih okoli 300 temnopoltih Američanov, še več jih je bilo ranjenih, brez domov pa je ostalo več kot 10.000 ljudi.

Do pokola je bila soseska Greenwood najbogatejša soseska s temnopoltimi prebivalci v ZDA.

"Nekatere krivice so tako grozljive, tako velike, da se jih ne da pokopati, ne glede na to, kako močno se ljudje trudijo, da bi jih pokopali. Le resnica lahko pozdravi. Če zgodovina o nečem molči, to še ne pomeni, da se ni zgodilo," je dejal Biden.

"Odprl se je pekel. Dobesedno pekel. Narod se mora po grehu zanikanja zdaj spopasti s tem. Ne moremo kar izbrati, kaj želimo vedeti, namesto tistega, kar moramo vedeti. Prišel sem pomagat zapolnit tišino, ker se v njej rane poglabljajo," je dejal predsednik ZDA.

V letih po napadu so bili uničeni ali izgubljeni številni uradni dokumenti o dogodku, šole pa o pokolu niso poučevale učencev.

Dva od treh zadnjih preživelih pokol v Tulsi, Viola Fletcher in Hughes Van Ellis. Foto: Reuters
Dva od treh zadnjih preživelih pokol v Tulsi, Viola Fletcher in Hughes Van Ellis. Foto: Reuters

Biden je obiskal Kulturni center soseske Greenwood, ki je bila leta 1921 povsem uničena. Ogledal si je zgodovinsko razstavo s fotografijami divjanja množice belcev, ki je pobijala, požigala ter ropala.

Nato se je pogovarjal s tremi še živečimi žrtvami nasilja, Violo Fletcher, Lessie Benningfield Randle in Hughesom Van Ellisom, ki so stari od 101 do 107 let. "Vaša izkušnja je bila zamegljena v ogledalu, zdaj pa bo na ogled vsem," je dejal.

Ukrepi za izboljšanje položaja temnopoltih

Biden, ki se lahko za položaj predsednika ZDA zahvali veliki podpori temnopoltih volivk in volivcev, je ob tej priložnosti naznanil ukrepe za zmanjšanje prepada med premoženjem belih in temnopoltih Američanov.

Biden je napovedal, da bo zvezna vlada povečala investicije v revne temnopolte skupnosti s povečanjem dostopa do lastništva stanovanj in podporo podjetjem v lasti temnopoltih.

Podpredsednico Kamalo Harris je zadolžil, da vodi prizadevanja zvezne vlade proti novim poskusom kratenja volilnih pravic. Republikanci namreč po zveznih državah sprejemajo zakone za omejevanje dostopa do volitev, češ da je to boj proti prevaram. Demokrati trdijo, da so to v resnici poskusi zmanjšanja volilne udeležbe temnopoltih.

Nasilje v Tulsi je izbruhnilo, potem ko je temnopolti najstnik v dvigalu stopil na nogo belopolti najstnici, belci pa so ga hoteli linčati. V bran se mu je postavila oborožena skupina temnopoltih veteranov iz prve svetovne vojne, vendar jih ni bilo dovolj in belci so nato uničili Greenwood, k čemur jih je podžgal tudi lokalni časopis.

Republikanski župan Tulse G. T. Bynum se je v imenu mestnih oblasti opravičil, ker mesto pred 100 leti ni zaščitilo temnopolte skupnosti in pozneje poskrbelo za žrtve pokola. "Žrtve, moški, ženske, otroci, so si zaslužili več od mesta in žal mi je, da tega niso bili deležni," je dejal župan.

Manj kot dve leti pozneje je tolpa belcev uničila mesto Rosewood na podeželju Floride, poroča BBC.