Joe Biden naj bi Putinu povedal, da se jedrska vojna ne sme začeti, prav tako je nobena stran ne more dobiti. Foto: EPA
Joe Biden naj bi Putinu povedal, da se jedrska vojna ne sme začeti, prav tako je nobena stran ne more dobiti. Foto: EPA

ZDA in zaveznice pravijo, da jih skrbi kopičenje ruske vojske na meji z Ukrajino. Biden je izrazil podporo diplomaciji, ki se bo začela zgodaj prihodnje leto z dvostranskim dialogom o strateški stabilnosti, pri zvezi Nato skozi Svet Nato-Rusija in v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Biden je pri tem poudaril, da lahko dosežejo napredek v dialogu le v ozračju zmanjševanja napetosti, ne pa v ozračju krepitve napetosti.

Biden je Rusijo pozval, naj zmanjša napetosti z Ukrajino, in dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zaveznice odločno odgovorile, če bo Rusija znova vdrla v Ukrajino. V pogovoru naj bi Putinu spet zagrozil z obsežnimi sankcijami zoper rusko gospodarstvo, finančni sektor in orožarsko industrijo, če se bo stanje na rusko-ukrajinski meji še zaostrilo.

Putin: V primeru uresničitve grožnje s sankcijami prekinitev odnosov

Putin pa je Bidnu povedal, da se lahko ameriško-ruski odnosi popolnoma prekinejo, če se grožnja s "sankcijami brez primere" uresniči. Putinov zunanjepolitični svetovalec Juri Ušakov je dejal, da bi bile takšne sankcije ogromna napaka.

Biden je s takimi sankcijami zagrozil na virtualnem vrhu s Putinom na začetku decembra, če Rusija znova napade Ukrajino.

Vladimir Putin ZDA svari pred uvedbo novih sankcij. Foto: EPA
Vladimir Putin ZDA svari pred uvedbo novih sankcij. Foto: EPA

Rusija želi zavezujoča zagotovila

Po besedah Ušakova je Biden zagotovil Putinu, da ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti ofenzivnega orožja. Kot poroča ruski portal rt.com, pa Bela hiša ni hotela potrditi, da se je Biden v pogovoru k čemur koli zavezal. Po pogovoru so sporočili, da "vsekakor ni bilo izjav o namenih v pogovoru". Dodali so, da jih trenutno bolj zanimajo dejanja in kazalci kot pa besede.

Rusija od Zahoda želi pravno zavezujoča zagotovila, da se zveza Nato ne bo širila naprej v države nekdanje Sovjetske zveze, kot je Ukrajina. Ušakov je dejal, da se zdi, da je Biden to zahtevo vzel "precej resno".

Po Ušakovih besedah predsednika o dvostranskih odnosih med državama nista govorila. Je pa Kremelj pogovor označil za konstruktivnega in vsebinskega. Tudi neimenovani visoki predstavnik Bidnove vlade je po pogovorih – že drugih med predsednikoma ta mesec – novinarjem povedal, da je bila razprava resna in vsebinska.

Oba predsednika sta se strinjala, da bosta osebno nadzirala pogovore o varnostnih jamstvih in ostala v telefonskem stiku. Putin pa naj bi Bidnu povedal, da se pogajanja med državama ne bi smela spremeniti v klepet. "Ne čakamo na pogajanja, ampak konkretne rezultate v skladu z našimi pričakovanji, vključno s skrbmi, ki smo jih izrazili," je dejal Ušakov.

Na vprašanje, ali je Rusija pripravljena na kompromis, je vprašal, kaj to sploh pomeni. "Seveda pogajanja pomenijo, da bomo upoštevali ameriške skrbi," je dejal.

Putin in Biden po telefonu o Ukrajini