Biden in Putin sta se sešla letos junija v Švici. Foto: EPA
Biden in Putin sta se sešla letos junija v Švici. Foto: EPA

"ZDA se veselijo pogovorov z Rusijo. Ko bomo sedli k pogovorom, bo lahko Rusija predstavila svoje skrbi in tudi mi bomo predstavili svoje skrbi glede dejavnosti," je še dejal neimenovani tiskovni predstavnik ameriškega sveta za državno varnost.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je izrazil pričakovanje, da se bo srečanje 10. januarja razvilo v pogajanja o osnutku dogovora, ki ga je predlagala Moskva.

Dvostranskim pogovorom Washingtona in Moskve bo predvidoma 12. januarja sledilo srečanje predstavnikov Rusije z zvezo Nato, dan pozneje pa naj bi se sestali tudi Rusija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), kjer bodo sodelovale tudi ZDA, je še povedal predstavnik Washingtona.

Srečanje 10. januarja bo sicer potekalo v okviru pobude za strateški varnostni dialog, ki sta jo na vrhu v Ženevi junija zagnala ameriški predsednik Joe Biden in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Gre za format, namenjen predvsem oživitvi pogodb o nadzoru nad jedrskim orožjem, sklenjenih po koncu hladne vojne, a bodo tokratni pogovori zajeli tudi krizo v Ukrajini.

Grožnja zaostrovanja konflikta v Ukrajini narašča že več tednov. ZDA in zveza Nato obtožujejo Rusijo, da na meji z Ukrajino kopiči svojo vojsko in pripravlja invazijo na sosednjo državo, v primeru katere ZDA in njene evropske zaveznice Moskvi grozijo z uvedbo gospodarskih sankcij. Moskva pa na drugi strani poziva Nato, naj se ne širi na Vzhod in je od zavezništva nedavno zahtevala varnostna zagotovila v zameno za zmanjšanje napetosti na ukrajinskih mejah.

Pogovori med Rusijo in ZDA bodo 10. januarja