Nemška ministrica zagovarja diplomatske pogovore. Foto: EPA
Nemška ministrica zagovarja diplomatske pogovore. Foto: EPA

Ministrica se je odzvala na pobudo Rusije za sklenitev varnostnega sporazuma, po katerem v Nato ne bi sprejeli nobene nove članice več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagovarja pa iskanje diplomatskih rešitev. "Pogovarjati se moramo drug z drugim, kar pomeni razpravljati o predlogih, ki jih je predstavila Rusija. To je prav in pomembno," je dejala v litovski vojaški bazi Rukla, kjer Nemčija poveljuje večnacionalnim Natovim silam. Tam je nameščenih tudi približno 550 nemških vojakov.

Tudi njen litovski kolega Arvydas Anušauskas je zavrnil rusko pobudo. Poudaril je, da je Rusija v kaliningrajski regiji mobilizirala sile, ki so desetkrat večje od bataljona v Rukli. "V teh razmerah je zahteve Rusije, ki slabijo varnost naših držav, preprosto nemogoče uresničiti. Menim, da jih je treba zavrniti," je dejal novinarjem. Anušauskas je dejal še, da mora Nato na vsak način podpirati Ukrajino, tudi s smrtonosnim orožjem. Podrobnosti ni predstavil, je poročal Deutche Welle.

V Litvi, Estoniji in Latviji so sicer močno zaskrbljeni zaradi ruskega kopičenja sil v bližini meje z Ukrajino. Po ocenah Nata je na območju najmanj 100.000 vojakov, ki naj bi se pripravljali na napad na Ukrajino. V Moskvi to zavračajo in na drugi strani krivdo za povečevanje napetosti pripisujejo Natu, ki da je prvi začel nameščati svoje sile na meji z Rusijo.

Rusija opozarja na širjenje Nata na vzhod

Moskvo sicer moti predvsem širjenje Nata na vzhod, temu pa bi se lahko po njihovem mnenju izognili s posebnim sporazumom o varnostnih garancijah z zvezo Nato in ZDA. Osnova tega sporazuma bi bila predvsem zaveza, da se Nato ne bi več širil na katero izmed nekdanjih republik Sovjetske zveze.

Osnutek prav tako poziva Nato, naj ne ustanavlja novih vojaških baz v državah nekdanje Sovjetske zveze, kamor sodi tudi Ukrajina.

ZDA so v odzivu že sporočile, da se ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov.
Zahod je sicer Rusiji zagrozil z ostrimi sankcijami, če bodo njeni vojaki vstopili v Ukrajino.

Nemška ministrica Lambrecht je pred obiskom v Litvi tudi pozvala k sankcijam proti odgovornim za morebitno agresijo, ki bi se morali spoprijeti z "osebnimi posledicami", je poročal nemški časopis Bild am Sonntag.