Blair je že v več intervjujih priznal močan vpliv krščanstva na njegove politične odločitve. Foto: EPA
Blair je že v več intervjujih priznal močan vpliv krščanstva na njegove politične odločitve. Foto: EPA

Nekdanji premier je bil pod vplivom svojega verovanja pri vseh svojih odločitvah, to pa mu je pomagalo tudi zato, ker je verjel, da ima prav, je dejal John Burton, Blairov politični svetovalec. Povedal je tudi, da je Blaira vodilo prepričanje, da "bi moralo dobro zavladati nad zlobnim".

Blair je sicer že v preteklosti priznal, da ima nanj močan vpliv njegovo krščansko prepričanje. Burton je o tem govoril v svoji knjigi Z Bogom se ne ukvarjamo, ki je bila objavljena ta teden. V njej Burton opisuje nekdanjega predsednika britanske vlade kot človeka, ki je bil kljub poskusom po utišanju odločen svojo politiko voditi v krščanskem duhu.

Pri odločitvah ga je vodilo krščanstvo
Burton, ki so ga večkrat označili kar za Blairovega mentorja, je zapisal, da je Blaira v "vojno proti terorju" vodila religija, s katero je lahko vedel, kaj je prav in kaj narobe. "Resnično verjamem, da je njegovo krščanstvo vplivalo na prav vse njegove politične odločitve - od Afrike, izobraževanja, revščine, svetovnega dolga in posredovanja v drugih državah," je zapisal britanski politik.

Na kritike se ni oziral
Pri tem še dodaja, da se Blair ni oziral na kritike o njegovih odločitvah, je pa bil vidno zaskrbljen, kadar je kdo podvomil o njegovi morali, saj ni nikoli obstajala ločilna črta med njegovo politiko in krščanstvom. V knjigi, katere soavtorica je novinarka Eileen McCabe, je tudi zapisal, da je imel Blair močno voljo po spremembi sekularne družbe, ki prevladuje v Veliki Britaniji.

Če govoriš o veri, si nor
Leta 2007 se je Blair javno pritožil, da med vodenjem vlade ni mogel odprto govoriti o svojem verovanju, ker bi ga drugi označili za norega. "V našem političnem sistemu je težko govoriti o veri. Če govoriš o tem, ljudje mislijo, da si nor," je dejal Blair, ki je, odkar je zapustil Downing Street, ustavnovil Sklad Tonyja Blaira in že v več intervjujih govoril o veri. Prejšnji teden se je kritično odzval na papeževe besede o homoseksualnosti in dejal, da je prišel čas, ko bi lahko ponovno premislil o svojih stališčih.

M. R.