Nasrala je govoril na slovesnosti teden dni po tem, ko je bil v napadu ubit poveljnik Šukr. Foto: Reuters
Nasrala je govoril na slovesnosti teden dni po tem, ko je bil v napadu ubit poveljnik Šukr. Foto: Reuters

Nasrala je v svojem govoru okrcal mednarodno skupnost, ki po njegovih besedah poziva Hezbolah k zadržanosti, medtem ko izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju dopušča, da brez obsojanja ubija palestinske otroke in ženske.

Ne glede na posledice Hezbolah ne bo mirno opazoval izraelskih napadov, je dejal vodja šiitskega gibanja, ki je napovedal silovit odgovor na napad prejšnji torek v Bejrutu, ko je bil ubit eden najvišjih poveljnikov gibanja. Izrael je napad izvedel kot odgovor na raketni napad na nogometno igrišče na zasedenem Golanskem višavju, kjer je umrlo 12 otrok in mladostnikov.

Kot je dejal Nasrala, nihče ne more zahtevati od Hezbolaha, da bo to, kar se je zgodilo v Bejrutu, obravnaval kot običajen napad. "Naš odgovor prihaja," je še dejal in pojasnil, da ga bodo izvedli sami ali ob tuji pomoči. Največji podpornik Hezbolaha na območju je Iran, pa tudi Sirija.

Nasrala je v televizijskem nagovoru dejal, da se je Iran po smrti vodje Hamasa Ismaila Hanije "obvezan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu". Dodal je, da se bo Hezbolah odzval "sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi" odpora v regiji, ki jo podpira Iran, "ne glede na posledice".

"Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo ... in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha.

Hezbolah ima približno 150.000 raket, letalnikov in vodenih izstrelkov. V primerjavi z zadnjo vojno z Izraelom leta 2006 je gibanje svoj arzenal povečalo za približno desetkrat in bi lahko veliko močneje udarilo proti Izraelu.

Izraelski napad na jug Libanona

V izraelskem napadu na jug Libanona je bilo ubitih pet ljudi, medtem ko je libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah nad sever Izraela poslalo več brezpilotnih letalnikov. V Bejrutu so izraelska letala trikrat prebila zvočni zid.

Kot je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje, je bila peterica ubita v izraelskem napadu na hišo v kraju Majfadun, ki leži kakih 30 kilometrov od izraelsko-libanonske meje. Varnostni vir, ki ni želel biti imenovan, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so bili vsi borci Hezbolaha.

Izraelski policisti in vojaki pregledujejo območje na severu Izraela, kjer je padel izstrelek. Foto: Reuters
Izraelski policisti in vojaki pregledujejo območje na severu Izraela, kjer je padel izstrelek. Foto: Reuters

Izraelska vojska je v zvezi z napadom v južnem Libanonu sporočila, da je napadla vojaški objekt Hezbolaha, ki so ga uporabljali "teroristi". Ti so hoteli izvesti teroristične napade na Izrael.

Na severu Izraela je bil po poročanju izraelskih medijev skoraj sočasno v napadu z brezpilotnim letalom, ki je priletelo iz Libanona, huje poškodovan moški, ženska pa lažje.

Očividci so posneli letalnik, domnevno poln razstreliva, ki je pristal v obalnem mestu Naharija. Po poročanju časopisa Times of Israel je Hezbolah izvedel napad z dvema brezpilotnima letalnikoma, od katerih je enega prestregla izraelska protiraketna obramba.

Izraelska vojska je sporočila, da je prva preiskava pokazala, da je poškodbe povzročila prestrezna raketa, ki je "zgrešila tarčo in padla na tla, pri tem pa ranila več civilistov".

Na obmejnem območju med Izraelom in Libanonom skoraj vsak dan prihaja do izmenjave ognja med izraelsko vojsko in Hezbolahom vse od oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi.

Večina napadov je bila doslej omejena na območja ob meji, nedavna uboja političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha v Bejrutu pa sta okrepila strahove pred širitvijo spopadov na območju.

Hezbolah je sporočil, da je izvedel niz napadov na Izrael z brezpilotnimi letali, vendar je ob tem opozoril, da njegovo težko pričakovano maščevanje za umor Šukra šele prihaja.

Kot je sporočil Hezbolah, so z brezpilotnimi letali napadli dve vojaški lokaciji v bližini Acre v severnem Izraelu in izraelsko vojaško vozilo na drugi lokaciji.

Izraelci so poskrbeli za preplah v Bejrutu, saj so izraelska vojaška letala v torek trikrat prebila zvočni zid nad libanonsko prestolnico, zaradi česar so se številni prebivalci pognali v beg in panično iskali zatočišče.

Priče poročajo, da so izraelska letala letela nizko nad Bejrutom, da si jih lahko videl s prostim očesom.

Hezbolah napadel Izrael, Izrael pa jug Libanona