Raketa je zadela nogometno igrišče v soboto zvečer, ko so se na njem igrali otroci in mladostniki. Foto: Reuters
Raketa je zadela nogometno igrišče v soboto zvečer, ko so se na njem igrali otroci in mladostniki. Foto: Reuters

Zaradi sobotnega napada na mesto Majdal Šams na zasedeni Golanski planoti, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst otrok in najstnikov, je Netanjahu predčasno končal obisk v ZDA in v nedeljo zvečer vodil izredno zasedanje varnostnega kabineta, kjer so razpravljali o morebitnem odzivu na napad na Golansko planoto.

"Člani kabineta so pooblastili predsednika vlade in obrambnega ministra, da se odločita o načinu in času odziva na teroristično organizacijo Hezbolah," je po zasedanju kabineta sporočil Netanjahujev urad, ki pa ni navedel dodatnih podrobnosti.

Danes je Netanjahu tudi obiskal Golansko planoto in obljubil odločen odgovor na napad. "Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit," je ob obisku dejal izraelski premier.

Libanonsko šiitsko gibanje sicer zavrača odgovornost za napad, čeprav je pred tem v soboto sporočilo, da je z raketami napadlo izraelsko vojaško postojanko, ki je približno tri kilometre od nogometnega igrišča, kamor je padla raketa, ki je ubila 12 ljudi.

Izraelska vojska je v nedeljo zatrdila, da ve natančno, od kod je bila izstreljena raketa. Tako kot Izrael tudi ZDA trdijo, da je za napadom Hezbolah.

Čeprav se Izrael pripravlja na povračilne ukrepe, s katerimi želi prizadeti Hezbolah, pa si po besedah dveh neimenovanih izraelskih diplomatov ne želi sprožiti širšega konflikta na Bližnjem vzhodu. "Ocena je, da odgovor ne sme voditi v vsesplošno vojno," je za Reuters dejal diplomatski vir. "To v tem trenutku ne bi bilo v našem interesu," je še dodal.

Hezbolah je kot podpornik palestinskega gibanja Hamas lani odgovoril na izraelsko ofenzivo v Gazi z raketnimi napadi na sever Izrael, medsebojno obstreljevanje pa traja že več mesecev. Foto: Reuters
Hezbolah je kot podpornik palestinskega gibanja Hamas lani odgovoril na izraelsko ofenzivo v Gazi z raketnimi napadi na sever Izrael, medsebojno obstreljevanje pa traja že več mesecev. Foto: Reuters

Napad na Majdal Šams, kjer živijo pripadniki skupnosti Druzov, je še okrepil zaskrbljenost, da se bodo čezmejne sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom, katerega največji zaveznik in podpornik je Iran, sprevrgle v vsesplošno vojno na Bližnjem vzhodu.

Odpovedi poletov v Libanon

Po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani je bilo v medsebojnem obstreljevanju Hezbolaha in Izraela ubitih več kot 500 ljudi, večinoma na ozemlju Libanona.

Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je medtem zaradi zaostrovanja razmer preložil več poletov, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je do vključno 5. avgusta prekinil polete v Bejrut. Vse polete v libanonsko prestolnico sta do vključno torka odpovedala tudi francoski letalski prevoznik Air France in njegova hčerinska nizkocenovna letalska družba Transavia France.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je sestrelila letalnik, ki je bil izstreljen iz Libanona. Libanonski mediji pa so poročali, da je bil v izraelskem zračnem napadu na avtomobil na jugu Libanona ubit en človek, še štirje ljudje pa so bili ranjeni.

Nov izraelski napad na južni Libanon je po poročanju libanonskih medijev zahteval dve žrtvi, z območja napada poročajo tudi o ranjenih. Izrael je danes napadel avtomobil v bližini mesta Mais Al Džabal, blizu izraelske meje. Ali so med žrtvami tudi pripadniki Hezbolaha, ni jasno, Izrael pa napada še ni komentiral.