Posledice izraelskega napada v kraju Nabatije v južnem Libanonu. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada v kraju Nabatije v južnem Libanonu. Foto: Reuters

Netanjahu je dejal, da je izraelska vojska že večkrat zaprosila ZN za evakuacijo vojakov, in dodal, da so že s svojo prisotnostjo na območju postali talci Hezbolaha.

V zadnjih dneh so bile mirovne sile tarča več napadov, pri čemer je UNIFIL za večino napadov obtožil izraelske sile. Ranjenih je bilo pet pripadnikov mirovnih sil. Napade so obsodili Združeni narodi in več držav, katerih vojaške enote v sklopu mirovnih sil sodelujejo v Libanonu.

Hezbolah zanika izraelske obtožbe, da z mirovniki ravna kot s talci, in pravi, da si Izrael želi njihovega odhoda, saj zato ne bi več mogli nadzorovati izraelske vojne ofenzive.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v sobotnem pogovoru z izraelskim obrambnim ministrom Galantom izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi poročil o napadu izraelskih sil na položaje mirovnikov. Izrael je pozval, naj zagotovi varnost njim in libanonski vojski, je sporočil Pentagon. Libanonska vojska ni udeležena v spopadu Izraela s Hezbolahom.

Obsodbam se je pridružila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni. "Predsednica vlade Meloni je ponovila, da so napadi izraelskih oboroženih sil na mirovne sile ZN-a v Libanonu nesprejemljivi," je v izjavi zapisala italijanska vlada.

Italija pomembno prispeva k misiji Združenih narodov, v sklopu misije UNIFIL v Libanonu deluje več kot 1000 italijanskih vojakov. V telefonskem pogovoru z Netanjahujem je Meloni pozvala tudi k "strogemu izvajanju" resolucije Varnostnega sveta ZN-a št. 1701 o Libanonu in poudarila, da je deeskalacija konflikta v regiji nujno potrebna, so sporočili iz njenega urada.

Izraelska vojska nadaljuje napade

Izraelska vojska je sporočila, da njene enote še vedno delujejo na jugu Libanona in skušajo uničiti Hezbolahovo vojaško infrastrukturo.

"V zadnjem dnevu so letalske sile napadle približno 200 ciljev Hezbolaha globoko v Libanonu in južnem Libanonu, vključno s terorističnimi celicami, lanserji, položaji protitankovskih raket in objekti teroristične infrastrukture," je sporočila izraelska vojska.

Iz Izraela so tudi sporočili, da so zračne sile prestregle pet izstrelkov, ki so prileteli iz Libanona.
Izraelska vojska je še sporočila, da je na jugu Libanona v podzemnem predoru, ki je vodil do skrivališča orožja, zajela borca Hezbolaha. Navedla je še, da sta bila v bojih v južnem Libanonu težje ranjena dva vojaka.

Kot navaja libanonska tiskovna agencija NNA, je izraelsko letalstvo zjutraj popolnoma uničilo mošejo na jugu Libanona.

Hezbolah je v nedeljo napovedal raketni napad na transportno oporišče Tirat Hakarmel v južni Hajfi.

Še naprej potekajo tudi spopadi kopenskih sil Izraela in gibanja Hezbolah. To je danes sporočilo, da je odbilo najmanj dva poskusa napredovanja Izraelcev na obmejnem območju, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Nabatije v Libanonu. Foto: Reuters
Mesto Nabatije v Libanonu. Foto: Reuters

Izrael ukazal evakuacijo še 21 vasi

Izrael je po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva v dveh sobotnih napadih na območjih severno in južno od Bejruta ubil najmanj 13 ljudi, še dve osebi sta umrli med obstreljevanjem ene izmed vasi na severni obali Libanona.

Kot je poročal NNA, je bila tarča tega napada hiša z družinami, ki so tja prebegnile z juga države. Izraelska letala so izvedla tudi več napadov na vzhodu Libanona.

Po podatkih libanonske vlade, ki trdi, da je bilo v več kot letu dni spopadov ubitih več kot 2100 ljudi, 10.000 pa ranjenih, je Izrael zaradi razširjene vojaške operacije razselil več kot 1,2 milijona ljudi. Podatki o žrtvah ne razlikujejo med civilisti in borci, med njimi pa so tudi številne ženske in otroci.

Izraelska vojska je v nedeljo ukazala prebivalcem še 21 libanonskih vasi, naj se evakuirajo na območja severno od reke Avali, ki teče skozi južni Libanon, saj je okrepila svoje napade v regiji.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters

Guterres "še vedno persona non grata"

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v nedeljo znova poudaril, da generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres za Izrael ostaja "persona non grata", saj ni obsodil iranskega raketnega napada, kar je Kac označil za antisemitsko in protiizraelsko ravnanje.

Katz je 2. oktobra dejal, da generalnemu sekretarju Guterresu prepoveduje vstop v državo, ker ni "nedvoumno" obsodil raketnega napada.

Iran je 1. oktobra med zaostrovanjem spopadov med Izraelom in njegovim posrednikom v Libanonu, Hezbolahom, na Izrael izstrelil več kot 180 balističnih raket. Številne so bile prestrežene med letom, nekatere pa so prodrle skozi protiraketno obrambo.