61-letni Hanija se je skupaj z voditelji drugih oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, v Teheranu udeležil inavguracije novega predsednika. Foto: Reuters
61-letni Hanija se je skupaj z voditelji drugih oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, v Teheranu udeležil inavguracije novega predsednika. Foto: Reuters

"Brat, vodja, mudžahid Ismail Hanija, vodja gibanja, je umrl v sionističnem napadu na njegovo rezidenco v Teheranu, potem ko se je udeležil inavguracije novega iranskega predsednika," je na Telegramu sporočilo gibanje. Hamasov predstavnik je nato sporočil, da je izstrelek padel v sobo, v kateri je bil Hanija nastanjen, in ga neposredno zadel.

Iranski mediji poročajo, da je Hanija v Teheranu prebival v posebni rezidenci za vojne veterane in je bil ubit okoli dveh ponoči.

Hanija in vodja Islamskeda džihada Ziad Al Nahala na slovesnostih v Teheranu. Foto: Reuters
Hanija in vodja Islamskeda džihada Ziad Al Nahala na slovesnostih v Teheranu. Foto: Reuters

Libanonski mediji, ki so blizu šiitskemu gibanju Hezbolah, so pred tem poročali, da je Hanijo "umorila raketa, ki jo je na Iran izstrelila druga država".

Njegovo smrt je potrdila tudi iranska revolucionarna garda, ki je sporočila, da je bila rezidenca Hanije v Teheranu napadena in da je bil ubit skupaj s svojim telesnim stražarjem. Dodali so, da incident preiskujejo.

Netanjahu: Pred nami so zahtevni dnevi

Izrael je glede atentata na Hanijo skop. Izraelska vojska je sprva sporočila, da preverjajo razmere, tiskovni predstavnik vlade David Mencer pa je dejal: "Tega incidenta ne komentiramo." Dodal je, da država ostaja v pripravljenosti zaradi morebitnih povračilnih ukrepov Irana in da si še naprej prizadeva za uspešna pogajanja glede vojne v Gazi in izpustitev izraelskih talcev.

Hezbolah potrdil smrt Fuada Šukra

Pod ruševinami stavbe v Bejrutu, ki je bila v torek zvečer tarča izraelskega napada, so našli truplo enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, je potrdil vir blizu Hezbolaha. Gibanje je nato tudi potrdilo njegovo smrt.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je "z natančno usmerjenim zračnim napadom" na štab Hezbolaha v Bejrutu ubila Šukra. Varnostni viri v Bejrutu so sprva trdili, da Šukra v času napada ni bilo v stavbi.

Šukr, vojaški svetovalec vodje Hezbolaha Hasana Nasrale, je v zadnjem času vodil vojaške operacije Hezbolaha v južnem Libanonu. Izrael pa ga je obtožil odgovornosti za napad na zasedeni Golanski planoti konec tedna, v katerem je bilo ubitih 12 otrok.

Zvečer se je nato oglasil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Uboja Hanije ni omenil, je pa dejal, da je njegova država pripravljena "na vse scenarije". "Izrael bo na vsak napad odločno odgovoril," je dejal, potem ko je bil v Teheranu ubit Hanija, v torek v Bejrutu pa je izraelska vojska ubila tudi visokega poveljnika gibanja Hezbolah Fuada Šukra. "Državljani Izraela, pred nami so zahtevni dnevi. Po napadu v Bejrutu je slišati grožnje z vseh smeri. Pripravljeni smo na vse scenarije, enotno in odločno se bomo zoperstavili vsaki grožnji," je dejal. Dodal je še, da je Izrael v zadnjih dneh zadal uničujoče udarce iranskim posrednikom, med drugim Hamasu in Hezbolahu.

Po napadu Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, ko je bilo ubitih več kot 1100 ljudi, je Izrael napovedal, da bo uničil gibanje in njihove voditelje.

Hamas napoveduje maščevanje

Visoki predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je napovedal, da se bo gibanje odzvalo na umor vodje. Kot je dejal po poročanju televizije Al Aksa, gre za strahopetno dejanje, ki ne bo ostalo nekaznovano.

Hamasovo oboroženo krilo Brigade Ezedina Al Kasama je ob smrti Hanije sporočilo, da je uboj Hanije vojno z Izraelom dvignil na "novo raven". Oboroženo krilo, katerega borci sodelujejo v bojih proti izraelskim silam v Gazi, je ob tem opozorilo na strahotne posledice za celotno regijo.

Namestnik vodje Hamasa Halil Al Haja pa je dejal, da si Hamas in Iran ne želita vojne v regiji, a je treba ta zločin kaznovati.

V izraelskem napadu na Gazo ubita dva novinarja Al Džazire

V izraelskem napadu na mesto Gaza sta bila ubita dva novinarja katarske televizije Al Džazira. Kot je pojasnila televizija, sta bila novinarja ubita v napadu na njun avtomobil. Tako na vozilu kot jopičih, ki sta ju nosila novinarja, so bile oznake "Press".

Po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) s sedežem v New Yorku je bilo od začetka vojne v Gazi do 5. julija ubitih 108 medijskih delavcev. Po navedbah palestinskih oblasti v Gazi pa je bilo od 7. oktobra v enklavi ubitih več kot 165 palestinskih novinarjev. (vir: STA)

Palestinski predsednik Mahmud Abas iz gibanja Fatah je obsodil uboj Hanije, ki prihaja iz rivalskega gibanja Hamas. Napad je označil za "strahopetno dejanje in nevaren razvoj dogodkov". V izjavi, ki jo je prenesla državna tiskovna agencija Wafa, je Palestince pozval k enotnosti in potrpežljivosti, ko se spopadajo z izraelsko okupacijo.

Zavezništvo različnih palestinskih skupin na Zahodnem bregu je po atentatu pozvalo k splošni stavki in protestnim shodom na zasedenem območju. "Nacionalistične in islamske sile Palestine napovedujejo splošno stavko in jezne pohode proti atentatu na velikega nacionalnega voditelja Ismaila Hanijo," so zapisali v skupni izjavi.

Kot so ob tem še navedli, atentat na političnega voditelja gibanja Hamas ne bo zlomil volje in neomajnosti palestinskega ljudstva, ampak bo to še okrepil.

Iz Ramale poročajo, da so zaposleni po pozivu k stavki zapuščali vladne zgradbe. Prav tako so videli zaprte trgovine in zaposlene, ki so zapuščali delo v več mestih na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zasedel leta 1967. Tudi kulturne ustanove so sporočile, da bodo ostale zaprte.

Na območju Gaze, kjer od oktobra lani divja vojna med Hamasom in izraelsko vojsko, je več Palestincev dejalo, da je Hanija dosegel "mučeništvo" zaradi načina, na katerega je bil ubit.

Hanija je bil ubit le nekaj ur po tem, ko je Izrael sporočil, da je v letalskem napadu na Bejrut ubil visokega poveljnika Hezbolaha kot odgovor na sobotni raketni napad na Golansko planoto, kjer je bilo ubitih 12 otrok in mladostnikov.

Hanija je bil od leta 2017 vodja Hamasovega politbiroja. Foto: Reuters
Hanija je bil od leta 2017 vodja Hamasovega politbiroja. Foto: Reuters

Vodja Hamasa od leta 1997

Hanija se je rodil v begunskem taborišču Šati na območju Gaze leta 1962. Študiral je na Islamski univerzi v Gazi, kjer je leta 1987 diplomiral iz arabske književnosti. Leta 1997 je bil imenovan za vodjo urada Hamasa.

V letih 2006 in 2007 je bil predsednik palestinske vlade. Odstavljen je bil po sporu med Hamasom in stranko Fatah leta 2007. Leta 2017 je bil izvoljen za vodjo političnega biroja Hamasa in je že več let živel v Katarju.

Bo naslednik Hanije Mašal?

Po poročanju tujih medijev bo najverjetnejši naslednik Hanije Haled Mašal, ki je bil že zdaj njegov namestnik in prav tako živi v Katarju. Mašal je leta 1997 v Jordaniji komaj preživel poskus atentata, ki ga je naročil izraelski premier Netanjahu.

Hamenej: Iran ima dolžnost maščevati uboj

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je dejal, da kri Hanije ni bila prelita zaman. "Hanijevo mučeništvo v Teheranu bo okrepilo globoko in nezlomljivo vez med Teheranom, Palestino in uporom," je dejal Naser Kanani.

Novi iranski predsednik Masud Pezeškjan je sporočil, da bo Iran "branil svojo ozemeljsko celovitost, dostojanstvo, čast in ponos ter poskrbel, da bodo teroristični okupatorji obžalovali svoje strahopetno dejanje".

Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je dejal, da je dolžnost Irana maščevati uboj Hanije, saj se je ta zgodil v iranski prestolnici. Po njegovih besedah je Izrael podal razlog, da se ga ostro kaznuje. V Iranu so razglasili tridnevno žalovanje za Hanijo.

Iranski podpredsednik Mohamed Reza Aref je pozneje sicer dejal, da Iran nima namena stopnjevati konflikta na Bližnjem vzhodu.

V Teheranu je po smrti Hanije potekal protiizraelski shod. Foto: Reuters
V Teheranu je po smrti Hanije potekal protiizraelski shod. Foto: Reuters

Blinken poudaril pomen nadaljnjih prizadevanj za premirje v Gazi

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v odzivu na uboj Hanije dejal, da ne bo ugibal o morebitnem vplivu tega dejanja, ob tem pa poudaril pomen nadaljnjih prizadevanj za prekinitev ognja v Gazi. "Najpomembneje je še vedno to, da dosežemo prekinitev ognja v Gazi," je Blinken po navedbah britanskega BBC-ja in francoske tiskovne agencije AFP dejal ob robu foruma v Singapurju. Ob tem je zanikal, da bi bil Washington udeležen v atentatu na Hanijo ali da bi bili o tem obveščeni.

"Vse od začetka si prizadevamo, da bi preprečili širjenje konflikta, bodisi na severu z Libanonom in Hezbolahom bodisi ob Rdečem morju s hutijevci ali pa v Iranu, Siriji, Iraku in še bi lahko naštevali," je dodal Blinken in presodil, da je ključ do tega prav prekinitev ognja v Gazi.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je dejal, da si bo Washington prizadeval za zmanjšanje napetosti, vendar ob zagotovilu, da bodo ZDA pomagale pri obrambi Izraela, če bo napaden.

Blinken zanikal vpletenost ZDA v napad na Hanijo

Katar, eden od posrednikov v pogajanjih, ki je nudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa, med drugim tudi Ismailu Haniji, je opozoril, da smrt vodje političnega urada Hamasa predstavlja nevarno stopnjevanje in bo spodkopalo možnosti za mir. Zunanje ministrstvo v Dohi je atentat na Hanijo ob tem obsodilo kot"odvraten zločin in očitno kršitev mednarodnega ter humanitarnega prava". "Politični atentati in nenehni napadi na civiliste v Gazi v času pogajanj nas vodijo k vprašanju, kako lahko mediacija uspe, če ena stran ubije pogajalca na drugi strani? Mir potrebuje resne sogovornike in svetovno strinjanje o spoštovanju človeških življenj," je sporočil katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, ki opravlja tudi funkcijo zunanjega ministra.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pozvala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu. "Hamas je teroristična organizacija, ki je izvedla nešteto krutih in smrtonosnih napadov na Izrael. Zdaj je najpomembneje preprečiti zaostritev razmer in ne potisniti celotne regije v kaos," je dejala Baerbock in pozvala vse strani, naj ravnajo čim bolj zadržano.

EU poziva k zadržanosti

Tudi Evropska unija je po umoru Hanije pozvala vse strani k čim večji zadržanosti in izogibanju nadaljnjemu zaostrovanju razmer. Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano je izpostavil, da Evropska unija načeloma zavrača zunajsodne
usmrtitve in podpira pravno državo, tudi v okviru mednarodnega kazenskega pravosodja. Spomnil pa je, da so EU in drugi partnerji uvrstili Hamas na seznam terorističnih organizacij in da je glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za Hanijo zahteval izdajo naloga za aretacijo zaradi obtožb o vojnih zločinih. Ob tem je izpostavil, da "nobena država niti narod ne bosta imela koristi od novega zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu".

Na zahtevo Irana izredno zasedanje VS-ja

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je napada v Bejrutu in Teheranu označil za nevarno stopnjevanje razmer v regiji. "Generalni sekretar meni, da napadi v južnem Bejrutu in Teheranu pomenijo nevarno zaostrovanje v trenutku, ko bi morala vsa prizadevanja voditi k prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh izraelskih talcev," je zapisal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Stephane Dujarric.

Na zahtevo Irana, ki so ga podprli predstavniki Rusije, Kitajske in Alžirije, bo danes ob predvidoma 22. uri po srednjeevropskem času potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-a.

Iranski veleposlanik pri ZN-u Amir Said Iravani je medtem v pismu članice VS-ja pozval, naj nedvoumno in odločno obsodijo agresijo in teroristične napade Izraela na suverenost Irana, Libanona in Sirije. Prav tako je članice pozval, naj sprejmejo takojšnje ukrepe za zagotovitev odgovornosti za kršitve mednarodnega prava, vključno z morebitnimi sankcijami.

Rusija: Bližnji vzhod je na robu velike vojne

Moskva je predtem sporočila, da gre za "popolnoma nesprejemljiv politični umor, ki bo vodil v nadaljnje stopnjevanje napetosti". Kot je še sporočil tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Mihail Bogdanov, bo umor negativno vplival na pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

Po besedah namestnika tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Andreja Nastasina je Bližnji vzhod na robu velike vojne, pri čemer "ključni akterji še naprej povečujejo stave". Do tega položaja je, tako Nastasin, privedla "manična želja" ZDA, da bi monopolizirale proces politične ureditve na Bližnjem vzhodu.

Kitajska odločno nasprotuje in obsoja atentat na voditelja Hamasa v Iranu, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo, ki je opozorilo, da bi lahko napad povzročil nadaljnjo nestabilnost v regiji.

Zaprte trgovine na Zahodnem bregu po pozivu palestinskih skupin k splošni stavki na zasedenih ozemljih. Foto: Reuters
Zaprte trgovine na Zahodnem bregu po pozivu palestinskih skupin k splošni stavki na zasedenih ozemljih. Foto: Reuters

Turško zunanje ministrstvo je obsodilo "gnusen" atentat, ki po besedah Ankare "znova dokazuje, da izraelska vlada pod vodstvom Netanjahuja nima namena doseči mir". Kot so zapisali v izjavi, se bo regija spopadla z veliko večjimi konflikti, če mednarodna skupnost ne bo ukrepala in ustavila Izraela.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je dejal, da uboj ne bo zlomil volje Palestincev. "Ta atentat je podlost, katere cilj je prekiniti palestinsko stvar, plemenit odpor Gaze in upravičen boj naših palestinskih bratov in sester, da bi zlomili voljo Palestincev in jih ustrahovali," je zapisal Erdogan na omrežju X. "Vendar tako kot do danes sionistično barbarstvo ne bo doseglo svojih ciljev," je še dodal.

Po mnenju Egipta uboj Hanije kaže na pomanjkanje politične volje v Izraelu za zmanjšanje napetosti v regiji. Egiptovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da zadnje stopnjevanje napetosti in pomanjkanje napredka v pogajanjih o premirju v Gazi še zapleta položaj.

Hezbolah je prepričan, da bo umor Hanije le še opogumil odporniške borce in okrepil njihovo odločenost v boju proti Izraelu.

Jemenski uporniški hutijevci, ki prav tako uživajo podporo Irana, so uboj vodje Hamasa označili za "gnusen teroristični zločin". Uporniki so od novembra lani izvajali napade na z Izraelom povezane ladje iz, kot so zatrdili, solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Izraelski nacionalisti pozdravljajo smrt Hanije

V Izraelu so medtem nekateri skrajno nacionalistični člani vlade pozdravili novico o smrti Hanije. "Smrt Hanije bo naredila svet malo boljši," je na družbenem omrežju X zapisal minister za kulturno dediščino Amihaj Elijahu. Minister za diasporo Amihaj Hikli je objavil sliko Hanije na zborovanju, ki je pozivalo k "smrti Izraela". "Pazite, kaj si želite," je ob tem zapisal v komentarju.

Iran napoveduje maščevanje za smrt Hanije