Posledice izraelskega napada na Hasabijo. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na Hasabijo. Foto: Reuters

Po poročanju libanonskih medijev so bili med ubitimi dva sodelavca proiranske časopisne hiše Al Majadin in en snemalec televizije Al Manar v lasti libanonskega gibanja Hezbolah. Po pričevanju očividcev je bil bungalov, v katerem so spali novinarji, tarča neposrednega izraelskega napada.

Iz Al Majadina so sporočili, da sta bila ubita snemalec Gasan Nadžar in tehnik Mohamed Rida, medtem ko je Al Manar navedel, da je bil ubit snemalec Visam Kasim.

"Okupator je namerno meril na bivališče novinarjev," je direktor Al Majadina Gasan bin Džido sporočil na omrežju X. "Za ta vojni zločin je v celoti odgovorna okupacija," je še dejal.

Napad se je zgodil dan po tem, ko je bila tarča izraelskega napada pisarna Al Majadina v južnem predmestju Bejruta. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil v tem napadu ubit en človek, pet ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi tudi otrok.

Libanonski minister za informiranje Ziad Makari je povedal, da je izraelska vojska počakala, da so novinarji odšli spat, in nato izvedla napad. "Gre za atentat, po spremljanju in sledenju, z naklepom in načrtovanjem, saj je bilo na lokaciji 18 novinarjev iz sedmih medijskih ustanov," je pojasnil. "To je vojni zločin," je zatrdil.

Antony Blinken in Nadžib Mikati med srečanjem v Londonu. Foto: Reuters
Antony Blinken in Nadžib Mikati med srečanjem v Londonu. Foto: Reuters

Novi izraelski napadi na položaje misije UNIFIL

Izraelski vojaki so v torek obstreljevali opazovalni stolp mirovne misije ZN-a v Libanonu (UNIFIL) blizu obmejne vasi Dajra, je sporočil Unifil. Pripadniki Unifila so se morali zato z opazovalnega stolpa umakniti, da jih ne bi ustrelili. Skupno so ta teden zaznali tri napade na pripadnike ali položaje misije, ni pa jasno, ali za vsemi stoji Izrael.

V treh primerih streljanja na položaje, ekipe in vozila UNIFIL-a ni bilo ranjenih ali smrtnih žrtev. UNIFIL kljub temu opozarja, da je varnostna situacija ob izraelsko-libanonski meji "izredno zahtevna". "Mirovne sile od začetka oktobra opažajo spopade na terenu v številnih vaseh in mestih na jugu Libanona ali njihovi okolici, nadaljuje se raketno obstreljevanje iz Libanona ter močni letalski in topniški napadi iz Izraela," so dodali v izjavi.
"Izraelska vojska je večkrat zahtevala, naj sile Unifil zapustijo svoje položaje [...] in je ponekod namerno poškodovala opremo za snemanje, razsvetljavo in komunikacije," so še sporočili pri mirovni misiji ZN-a v Libanonu.

Ob tem poudarjajo, da bodo pripadniki UNIFIL-a kljub vsem pritiskom ostali na svojih položajih in še naprej opravljali svoje dolžnosti. "Vse akterje opozarjamo, da se morajo izogibati dejanjem, ki ogrožajo pripadnike mirovnih sil ali civiliste," so dodali.

Blinken: Najprej dogovor o razorožitvi Hezbolaha

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je mesec dni po začetku izraelske vojaške operacije proti Hezbolahu posvaril pred dolgotrajno izraelsko kampanjo v Libanonu. "Medtem ko Izrael izvaja operacije za odstranitev grožnje Izraelu in njegovemu ljudstvu ob meji z Libanonom, smo bili zelo jasni, da to ne more in ne sme voditi v dolgotrajno kampanjo," je dejal Blinken v Dohi.

Blinken je medtem pripotoval v London, kjer se je srečal z začasnim libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem. Blinken se je zavzel za nujno ukrepanje pri iskanju diplomatske rešitve, ki bi končala izraelsko ofenzivo v Libanonu, a po srečanju z Mikatijem je dodal, da bi bilo treba najprej doseči dogovor o razorožitvi šiitskega gibanja Hezbolah.

"Imamo občutek resne nujnosti pri doseganju diplomatske rešitve in celovitega uresničevanja resolucije Varnostnega sveta ZN 1701, tako da bo lahko prišlo do prave varnosti ob meji med Izraelom in Libanonom," je dejal Blinken in zagotovil, da intenzivno dela na tem.

Resolucija, ki jo je izpostavil, je bila potrjena leta 2006 in poziva k razorožitvi oboroženih skupin v Libanonu, ki ne predstavljajo nacionalne vojske, ter k umiku Izraela iz države. Gibanje Hezbolah, ki deluje s podporo Irana, ima namreč tako rekoč lastno vojsko.

V vmesnem času je pozval k zaščiti civilistov, ni pa od Izraela, ki se zanaša na diplomatsko in vojaško podporo ZDA, zahteval prekinitve ognja. ZDA sicer pozivajo k okrepitvi libanonskih oboroženih sil in krhke vlade v Bejrutu, da bi lahko prevzele nadzor nad varnostjo v državi in izrinile Hezbolah. Mikati je v Parizu v četrtek na to temo ob robu mednarodne konference v Parizu izjavil, da bi morala orožje nositi zgolj država oziroma njena regularna vojska.

Blinken je v britansko prestolnico prispel po turneji v državah na Bližnjem vzhodu, kjer je v pogovorih izpostavljal prizadevanje za končanje vojne v Gazi. Srečal se je že z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, ki je poudaril, da se mora agresija na Libanon nemudoma končati. "Nič ne upravičuje njenega nadaljevanja," je dejal Safadi. Spregovoril je tudi o dogajanju v Gazi, kjer Izrael po njegovih besedah izvaja etnično čiščenje. "Stojimo na robu regionalne vojne. Edina pot za rešitev regije je, da Izrael ustavi agresijo na Gazo, Libanon, preneha z enostranskimi, nezakonitimi ukrepi na Zahodnem bregu, ki prav tako potiskajo situacijo v prepad," je dodal.

Blinken je pohvalil Jordanijo za njeno vodstveno vlogo v trenutnih razmerah, zlasti pri delu za dostavo humanitarne pomoči v palestinsko enklavo.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih pet raket, od katerih so nekatere prestregli, druge pa so padle na nenaseljena območja. O žrtvah ali škodi niso poročali.

V izraelskem napadu ubiti trije libanonski novinarji