Izraelski vojaki ob meji z Gazo. Foto: Reuters
Izraelski vojaki ob meji z Gazo. Foto: Reuters

Predstavniki Hamasa so katarskim in egiptovskim posrednikom poslali odgovor na ameriški predlog za ustavitev ognja v Gazi, ki ga je v ponedeljek potrdil tudi Varnostni svet Združenih narodov. V skupni izjavi sta Hamas in zavezniško gibanje Islamski džihad potrdila pripravljenost za sklenitev sporazuma, a pozivata k nekaterim spremembam.

Obe gibanji sta zagotovili, da bosta "pozitivno ukrepali" za sklenitev dogovora o koncu vojne in da predlog ponuja "velike možnosti" za premirje v Gazi. Kot prednostno nalogo pa navajata popolno ustavitev vojne na območju Gaze in popoln umik izraelske vojske. "V svojem odgovoru smo poudarili interese palestinskega ljudstva in nujnost popolne ustavitve agresije na Gazo," sta gibanji zapisali v sporočilu.

Katarski predsednik vlade in zunanji minister šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani. Foto: Reuters
Katarski predsednik vlade in zunanji minister šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani. Foto: Reuters

Katar: Obe strani sta bili kontraproduktivni

Katarski predsednik vlade in zunanji minister šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je dejal, da obstaja jasen in odločen poziv k prenehanju vojne v Gazi. Dodal je, da je sedanji predlog za prekinitev ognja v palestinski enklavi najboljši način za premostitev razlik med Hamasom in Izraelom.

"V zadnjem obdobju smo priča premiku, saj obstaja jasen in odločen poziv k prenehanju te vojne," je dejal Al Tani na novinarski konferenci v Dohi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

Na vprašanje o zavezanosti Izraela in Hamasa sedanjemu predlogu je dejal, da je za dosego sporazuma treba pritisniti na obe strani, ki sta bili kontraproduktivni.

ZDA Hamasov predlog ocenjujejo

"Prejeli smo odgovor, ki ga je Hamas posredoval Katarju in Egiptu. To nam je v pomoč, njihov odgovor zdaj ocenjujemo," je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby in potrdil, da je gibanje navedlo nekaj zahtev po spremembah. Tudi ameriški zunanji minister Blinken, ki je še vedno na Bližnjem vzhodu, je dejal, da je dogovor mogoč.

Blinken je povedal, da je Hamas predlagal "številne spremembe" v svojem odgovoru na predlog o prekinitvi ognja za končanje vojne v Gazi, vključno z nekaterimi, ki so neizvedljive, vendar je vztrajal, da si bodo Washington in posredniki prizadevali za premostitev razlik med palestinsko militantno skupino in Izraelom.

"Hamas bi lahko odgovoril z eno besedo: da," je dejal Blinken na novinarski konferenci v Dohi. "Namesto tega je čakal skoraj dva tedna in nato predlagal več sprememb, od katerih številne presegajo stališča, ki jih je že prej sprejel."

Ameriški državni sekretar Blinken se je v Tel Avivu srečal s sorodniki izraelskih talcev. Foto: Reuters
Ameriški državni sekretar Blinken se je v Tel Avivu srečal s sorodniki izraelskih talcev. Foto: Reuters

Predstavnik Hamasa je za Reuters povedal, da je Hamas v odgovoru potrdil svoje stališče, da mora prekinitev ognja privesti do dokončne prekinitve sovražnosti v Gazi, umika izraelskih sil, obnove palestinske enklave in izpustitvi palestinskih zapornikov v Izraelu.

Blinken je dejal, da so nekateri predlogi Hamasa "izvedljivi" in da verjame, da je mogoče premostiti razlike med obema stranema.

Izrael uradno dogovora še ni sprejel, čeprav je Blinken po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v torek izjavil, da ta dogovor podpira, čakali naj bi le še na Hamas. Skrajno desni člani Netanjahujeve vlade sicer dogovor zavračajo, izraelska predstavnica v ZN-u pa je v ponedeljek dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo dokončno uničen.

Neimenovani izraelski uradnik je v torek dejal, da so prek posrednikov tudi sami prejeli Hamasov odgovor, a da je Hamas "spremenil vse glavne in najpomembnejše postavke".

Hamas zanika spremembe

Hamasov uradnik Osama Hamdan je zanikal, da bi palestinska skupina predstavila nove zamisli za predlog o prekinitvi ognja v Gazi, ki ga podpirajo ZDA.

Hamdan je v pogovoru za panarabsko televizijo Al Arabi dejal tudi, da je ameriški državni sekretar Antony Blinken "del težave, ne pa rešitve" v vojni v Gazi.

Tristopenjski načrt do miru

Konec maja je ameriški predsednik Joe Biden predstavil načrt za prekinitev ognja v vojni v Gazi v treh fazah, ki ga je predstavil kot izraelskega. Načrt predvideva izpustitev določene skupine izraelskih talcev med šesttedensko prekinitvijo ognja in izpustitev več sto palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno ustavili, saj bi se morala izraelska vojska v celoti umakniti iz Gaze, preostali talci pa bi bili izpuščeni, nato bi se v tretji fazi začela obnova Gaze.

Vojna v Gazi se je začela po Hamasovem napadu na Izrael, v katerem je bilo ubitih več kot 1200 ljudi, zajeli so tudi okoli 250 talcev. Sledila je izraelska ofenziva na Gazo, v kateri je bilo do zdaj ubitih več kot 37.000 Palestincev.

Hamas poslal odgovor na ameriški predlog za premirje v Gazi