V izraelskih mestih se je na protestih zbralo pol milijona ljudi. Foto: Reuters
V izraelskih mestih se je na protestih zbralo pol milijona ljudi. Foto: Reuters

V številnih izraelskih mestih so tako vsaj začasno med drugim zaprti vrtci, šole, banke in državni uradi. Deloma je prizadet tudi javni prevoz. Promet na letališčih, vključno z mednarodnim letališčem Ben Gurion pri Tel Avivu, trenutno večinoma poteka normalno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številna podjetja v zasebnem sektorju so ostala odprta, vendar so delodajalci dovolili zaposlenim, da se pridružijo stavki, zato je bilo veliko storitev motenih.

Skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič, eden od tistih članov vlade, ki Hamasu noče nikakor popuščati, je želel stavko s sodno odredbo preprečiti, češ da je politična. Zunanji minister Izrael Kac pa je Hamasu zagrozil, da bo za smrt šestih talcev plačal.

"Teroristična organizacija Hamas je brutalno usmrtila šest talcev, da bi zasejala strah in poskušala razdeliti izraelsko družbo," je na omrežju X zapisal vodja izraelske diplomacije in dodal, da se bo Izrael na "ta sramotni zločin" odzval z vso močjo, Hamas pa bo "plačal polno ceno".

Nedeljskih protestov v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugih mestih se je udeležilo več kot 10.000 ljudi. Netanjahujevo skrajno desno vlado so pozvali k dogovoru s palestinskim islamističnim gibanjem o izpustitvi talcev. Krovna sindikalna organizacija Histadrut je za danes napovedala splošno stavko, da bi tako okrepili pritisk na oblasti.

Številni Izraelci menijo, da Netanjahu in njegova vlada ne storita dovolj za dosego dogovora o izpustitvi talcev. Po besedah vodje Histadruta Arnona Bar-Davida je osvoboditev talcev pomembnejša od vsega drugega. "Namesto dogovora dobivamo vreče s trupli," je dejal po poročanju britanskega BBC. "Ne moremo še naprej stati ob strani in samo gledati. S Hamasom moramo doseči dogovor, to je pomembnejše od vsega drugega," je dejal.

Svojci in prijatelji talcev že od začetka vojne v Gazi, ko je Hamas med napadom na Izrael ubil več kot tisoč ljudi in ugrabil 251 talcev, tedensko protestirajo proti skrajno desni vladi. V Gazi naj bi bilo zajetih še 97 talcev, od katerih naj bi jih bilo 33 že mrtvih.

Trump krivdo za smrt talcev v Izraelu pripisal zdajšnji vladi ZDA

Republikanski kandidat na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je krivdo za smrt šestih talcev gibanja Hamas pripisal predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici ter predsedniški kandidatki demokratov Kamali Harris.

"Kriza s talci v Izraelu se odvija, ker je kolegica Kamala Harris šibka in neučinkovita in ne ve, kaj dela. Kriza 7. oktobra se ne bi nikoli zgodila, če bi bil jaz predsednik," je na svojem družbenem omrežju Truth Social objavil Trump. Dodal je, da sta Biden in Harris zaradi slabe presoje neposredno odgovorna za nepotrebne smrti, do katerih ne bi smelo nikoli priti.

Izraelska vojska je sporočila, da je v soboto v predorih v Rafi na jugu Gaze našla šest nedavno ubitih talcev, ki jih je 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Harris je medtem na družbenem omrežju X objavila, da je z možem Dougom Emhoffom govorila po telefonu s staršema ubitega ameriškega talca, ki sta med demokratsko nacionalno konvencijo sredi avgusta pozvala k premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter se zahvalila Bidnu in Harris za prizadevanja v tej smeri.

"Z Dougom sva govorila s staršema, da izraziva sožalje po surovem umoru njunega sina, ki os ga zagrešili teroristi Hamasa. Rekla sem, da nista sama in z njima žaluje celotna Amerika," je sporočila demokratska predsedniška kandidatka.