Prizor iz razdejanega Han Junisa. Foto: Reuters
Prizor iz razdejanega Han Junisa. Foto: Reuters

Agencija je opozorila, da evakuacije pomenijo nov udarec za humanitarne dejavnosti v enklavi, in ponovila, da v Gazi nikjer več ni varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Videli smo, da se ljudje selijo, družine se selijo, ljudje pakirajo svoje stvari in poskušajo zapustiti območje," je po videopovezavi na novinarski konferenci v Ženevi dejala tiskovna predstavnica UNRWA-ja Louise Wateridge. Ob tem je ocenila, da je ukaz izraelske vojske za evakuacijo vzhodnih predelov Han Junisa prizadel približno 250.000 Palestincev.

"Pričakujemo, da se bodo s tega območja preselili skoraj vsi," je nadaljevala in opozorila, da je Izrael nove ukaze za evakuacijo izdal le nekaj tednov po tem, ko so se Palestinci vrnili v opustošeni Han Junis.

Izraelska vojska je namreč v ponedeljek odredila evakuacijo za prebivalce več krajev v pokrajinah Han Junis in Rafa na jugu Gaze. Ukaz je sledil napadu oboroženega krila palestinskega Islamskega džihada, ki je po navedbah vojske iz Han Junisa proti Izraelu izstrelil približno 20 izstrelkov. Ljudje so ukaz o evakuaciji prejeli na mobilne telefone.

Ljudje na begu v Gazi. Foto: Reuters
Ljudje na begu v Gazi. Foto: Reuters

Kot poroča Al Džazira, Palestinci, ki ostajajo v soseskah Han Junisa, za katere je Izrael ukazal evakuacijo, pravijo, da niso imeli druge možnosti. "Nismo vedeli, kam naj gremo, in nimamo dovolj denarja, da kupimo nov šotor," je dejal 26-letni Ahmed Al Nadžar. "Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Ne moremo več ničesar izgubiti," je dodal.

Izrael z napadi zadnjih skoraj devet mesecev sili ljudi v neprestan beg iz kraja v kraj. Po podatkih ZN-a je število razseljenih v Gazi naraslo na 1,9 milijona. Vseh prebivalcev je okoli 2,3 milijona.

Pozivom k evakuaciji običajno sledijo napadi

V preteklosti so pozivom k evakuaciji običajno sledile obsežne vojaške operacije. Izrael je Palestince maja pozval, naj se umaknejo v Al Mavasi, ki so ga določili kot zatočišče za begunce iz Rafe, vendar je izraelska vojska ta kraj odtlej večkrat napadla. Pretekli teden pa je za več okrožij mesta Gaza, tudi za Šudžajo, Izrael odredil evakuacijo, nato pa sprožil smrtonosne napade na omenjeno okrožje.

V odzivu na najnovejši ukaz za evakuacijo je že v ponedeljek tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Stephane Dujarric opozoril, da odredba kaže na to, da v Gazi ni varnega kraja in da si je treba še bolj prizadevati za zaščito civilistov.

Izraelska vojska je sicer v okupirani Gazi od 7. oktobra lani po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti ubila 37.925 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok, še 87.141 pa je bilo ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih 25 ljudi.

Po izraelskem ukazu za evakuacijo je Evropska bolnišnica v Han Junisu praktično prazna, sporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Predstavnik WHO-ja na zasedenih palestinskih ozemljih Rik Peeperkorn je dejal, da prosijo, da Evropske bolnišnice ne poškodujejo.

Izraelska vojska ukazala evakuacijo Han Junisa

"Civilisti v breznu trpljenja"

"Palestinski civilisti v Gazi so se znašli v breznu trpljenja. Njihovi domovi so uničeni, njihova življenja so se spremenila. Vojna ni povzročila le najhujše humanitarne krize, sprožila je tudi vrtinec človeške bede," je na zasedanju Varnostnega sveta dejala višja koordinatorka za humanitarno pomoč in obnovo Gaze Sigrid Kaag in pozvala k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo humanitarne pomoči.

"Kljub štirim resolucijam, odredbi Meddržavnega sodišča in zagotovilom, ki jih prejemamo, se stanje ne izboljšuje. Potrebe se povečujejo, humanitarno operativno okolje pa se sesuva. Bolezni se širijo. Javni red se je porušil. Kriminalne tolpe prevzemajo oblast. Družbeno tkivo razpada," pa je dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

Kritiziral je palestinsko gibanje Hamas, ki po njegovih besedah žrtvuje civiliste, in Izrael, ki po njegovem ne izpolnjuje svojih dolžnosti okupacijske sile.

Izraelska vojska izvaja napade v Gazi, na Zahodnem bregu, v Libanonu in Siriji. Foto: Reuters
Izraelska vojska izvaja napade v Gazi, na Zahodnem bregu, v Libanonu in Siriji. Foto: Reuters

Kar 96 odstotkov prebivalcev Gaze se spopada s hudim pomanjkanjem hrane, je dejal Žbogar. "Ne razumemo, zakaj Izrael ne spoštuje ženevskih konvencij, resolucij Varnostnega sveta in odredbe Meddržavnega sodišča. Poudarjamo, da je uporaba lakote kot metode vojskovanja po mednarodnem pravu prepovedana in lahko pomeni vojni zločin," je Žbogar še povedal na zasedanju, ki ga je kot predsedujoča Varnostnemu svetu v juliju sklicala Rusija.

Obsodil je napade na humanitarne delavce, objekte ZN-a in drugih mednarodnih organizacij, pozval k takojšnji izpustitvi vseh talcev, oživitvi gospodarstva Gaze in pohvalil delo koordinatorke Kaag. Dodal je še, da je najpomembnejše doseči prekinitev spopadov, kar bo pomenilo začetek konca trpljenja civilistov v Gazi.

Podobno so na današnjem zasedanju, ki se je sicer končalo brez sprejetih ukrepov, poudarjali tudi predstavniki drugih članic Varnostnega sveta ZN-a.

NYT: Vodstvo izraelske vojske želi premirje

Ameriški časopis New York Times je ob navajanju virov v izraelski varnostni službi poročal, da si vodstvo vojske želi premirje v Gazi, tudi če bi to pomenilo, da bi Hamas tam začasno ostal na oblasti.

Časopis poroča, da višji vojaški predstavniki menijo, da je prekinitev ognja "najhitrejša pot" za osvoboditev preostalih izraelskih ujetnikov v Gazi.

Ob tem naj bi izraelska vojska varčevala s strelivom v Gazi v strahu pred širšo vojno proti libanonskemu gibanju Hezbolah. Viri v vojski glede na New York Times pravijo, da bi morala vojska obnoviti svoje zaloge streliva pred morebitno vojno v Libanonu.

V odziv na poročanje ameriškega časopisa je izraelska vojska sporočila, da se bo še naprej borila proti Hamasu povsod v Gazi, ob tem pa da se bo pripravljala na vojno s Hezbolahom.