Gaza je po letu dni izraelskih napadov povsem uničena. Foto: Reuters
Gaza je po letu dni izraelskih napadov povsem uničena. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla "natančne napade na Hamasove teroriste", ki so po njenih navedbah delovali v poveljniških in nadzornih centrih v šoli Ibn Rušd in mošeji Šuhada Al Aksa na območju Deir Al Balah v osrednjem delu Gaze.

Oblasti v Gazi so izraelske sile obtožile "dveh brutalnih pokolov" v mošeji in šoli, kamor so se zatekli razseljeni prebivalci.

Od sobote zjutraj je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih več kot 50 Palestincev.

Izraelska vojska je izdala ukaz prebivalcem na severu Gaze, da se umaknejo na "humanitarno območje" v Al Mavasiju. Kot je povedal arabski tiskovni predstavnik izraelske vojske, je tam Hamas vzpostavil "teroristično infrastrukturo, prebivalstvo, zavetišča in zdravstvene ustanove pa izkorišča za živi ščit".

Zadnji izraelski napad se je zgodil dan pred prvo obletnico vdora palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela, med katerim je bilo ubitih več kot 1100 ljudi, še 250 pa jih je bilo zajetih za talce.

Izrael je po Hamasovem vdoru sprožil ofenzivo na Gazo s ciljem, da uniči Hamas. V letu dni je bilo v izraelskih napadih ubitih skoraj 42.000 Palestincev, večina od 2,3 milijona prebivalcev pa je pred nenehnim izraelskim obstreljevanjem zapustila svoje domove.

Netanjahu kritično do Macrona

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto dejal, da bi bilo treba v okviru širših prizadevanj iskanja politične rešitve v Gazi ustaviti pošiljanje orožja Izraelu.

"Mislim, da je danes prednostna naloga vrnitev k politični rešitvi in da se dobavljanje orožja, ki se uporablja za vojno v Gazi, ustavi. Francija ga ne pošilja," je Macron povedal za radio France Inter.

Na njegove izjave se je odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu in Macronov poziv označil za sramoten. "Sram naj jih bo," je dejal Netanjahu o Macronu in drugih zahodnih voditeljih, ki so pozvali h koncu dobave orožja, kar je sam opisal kot embargo na orožje za Izrael.

"Izrael bo zmagal z njihovo podporo ali brez nje," je dejal v vnaprej posnetem videoposnetku, ki ga je objavil njegov urad.