Sedež UNRWA-ja v mestu Gaza je bil v preteklih mesecih tarča izraelskih zračnih napadov. Foto: Reuters
Sedež UNRWA-ja v mestu Gaza je bil v preteklih mesecih tarča izraelskih zračnih napadov. Foto: Reuters

"Imamo dovolj informacij, da smo lahko sprejeli ukrepe, ki jih sprejemamo – to pomeni, da smo tem devetim posameznikom odpovedali delovno razmerje," je dejal namestnik tiskovnega predstavnika ZN-a Farhan Haq, ki se je skliceval na ugotovitve urada ZN-a za notranji nadzor, potem ko je po njegovih besedah ​​zaključil preiskavo domnevne vpletenosti 19 uslužbencev UNRWA-ja v napade.

V enem primeru notranjemu nadzoru ni uspelo pridobiti niti enega dokaza za sodelovanje uslužbenca agencije v napadu, medtem ko v devetih drugih primerih predloženi dokazi niso bili zadostni za potrditev vpletenosti v napad.

Pri devetih uslužbencih je preiskava ugotovila morebitno vpletenost, pri čemer Haq ni navedel podrobnosti o tem, kaj natančno so storili, je pa povedal, da gre v vseh primerih za moške.

"Za nas je kakršno koli sodelovanje v napadih velikanska izdaja dela, ki ga opravljamo v imenu palestinskega ljudstva," je dejal Haq.

UNRWA je ključen za pomoč Palestincem v Gazi. Foto: Reuters
UNRWA je ključen za pomoč Palestincem v Gazi. Foto: Reuters

Države začasno ustavile financiranje

Izrael je UNRWA januarja obtožil, da je 12 njegovih uslužbencev sodelovalo v napadu 7. oktobra lani. Številne države so zato ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije ZN-a v skupni vrednosti približno 413 milijonov evrov.

Izrael je svoje obtožbe še okrepil marca, ko je dejal, da je več kot 450 uslužbencev UNRWA-ja vojaških operativcev v terorističnih skupinah v Gazi.

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je nato konec aprila po preiskavi ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA-ja povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Leta 1949 ustanovljena agencija skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za 5,9 milijona palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Kot piše na njeni spletni strani, je UNRWA ena največjih agencij ZN-a. Ima več kot 30.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.