Libijski uporniki so odločeni, da bodo premagali Gadafija. Foto: EPA
Libijski uporniki so odločeni, da bodo premagali Gadafija. Foto: EPA
Hugo Chavez
Bo Chavez rešitelj Libije? Foto: EPA
Libija
Raznere v začasnih begunskih taboriščih na mejah s Tunizijo in Egiptom so iz dneva v dan slabše. Foto: EPA

Venezuelski minister za informiranje Andres Izarra je povedal, da je Hugo Chavez z Gadafijem govoril v torek in mu predstavil svoj predlog za rešitev razmer v Libiji. Mediji poročajo, da naj bi načrt za končanje nasilja v Libiji vključeval predlog, da bi v Libijo poslali mirovne posrednike iz več svetovnih držav iz Latinske Amerike, Evrope in z Bližnjega vzhoda, ki bi skušali doseči dogovor med libijskim voditeljem in uporniki.

Chavez, ki je tesen Gadafijev prijatelj, je prepričan, da bi morala mednarodna skupnost iskati možnot za rešitev krize v Libiji, ki ne bi vključevala vojaškega posredovanja, ob tem pa je obtožil ZDA, da napihujejo libijske težave, da bi tako upravičili invazijo na državo.

O načrtu razpravlja tudi Arabska liga
Al Džazira je ob tem poročala, da naj bi Gadafi sprejel Chavezov načrt, dopisnica Al Džazire iz Caracasa pa je povedala, da je venezuelski zunanji minister o načrtu že govoril tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso. Ta je povedal, da Arabska liga o Chavezovem predlogu še razpravlja in da ga še ni potrdila. "Obveščeni smo bili o Chavezovem načrtu, a o njem še razpravljamo. Posvetovali smo se tudi z drugimi svetovnimi voditelji," je povedal Musa.

Amr Musa je v sredo ostro nastopil proti Libiji in dejal, da bi lahko Arabska liga uvedla prepovedi poletov nad Libijo, da bi tako ustavili prelivanje krvi.

Nov letalski napad na Brego
V Libiji še vedno potekajo spopadi med Gadafijevimi privrženci in uporniki. Spopadi potekajo predvsem na vzhodu države, kjer uporniki, ki jih podpira tudi mednarodna skupnost, počasi napredujejo in si utirajo svojo pot proti prestolnici Tripolis. V sredo zvečer so uporniki premagali Gadafiju zveste vojake v mestu Brega, kjer stoji ena največjih rafinerij nafte v Afriki. Tudi danes sta mesto bombardirali dve vojaški letali, o žrtvah pa ne poročajo.

Letala so bombardirala tudi mesti al Burajka in Ajdabija, v al Burajko naj bi vstopilo tudi več sto Gadafiju zvestih sil, ki so se spopadle z uporniki. V mestu Bengazi, ki ga nadzirajo uporniki, so pozvali Združene narode, naj z zračnimi napadi ustavijo plačance, ki jih Gadafi hujska proti svojim ljudem.

Gadafi je v svojem govoru v Tripolisu v sredo povedal, da ne namerava odstopiti, in tuje sile, predvsem ZDA in zvezo Nato, ki razmišljajo o morebitnem vojaškem posredovanju v Libiji, posvaril, da bi lahko pri tem umrlo na tisoče Libijcev. "Pripravljeni smo razdeliti orožje dvema, trem milijonom ljudem, in začel se bo nov Vietnam," je povedal Gadafi.

Humanitarna kriza na mejah s Tunizijo in Egiptom
Nemiri v Libiji, ki so najbolj krvavi v dosedanjem sosledju uporov v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, so povzročili tudi humanitarno krizo na libijskih mejah s Tunizijo in Egiptom. Iz Libije vsak dan pobegne med 10.000 in 15.000 ljudi, od izbruha protestov sredi februarja pa jih je Libijo že zapustilo približno 150.000. Večinoma so nastanjeni v začasnih begunskih taboriščih in se že spopadajo s pomanjkanjem hrane in pitne vode, bojijo pa se tudi bolezni.