Libijski uporniki so ubranili napad Gadafijevih sil. Foto: Reuters
Libijski uporniki so ubranili napad Gadafijevih sil. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Gadafi je obljubil, da se bo boril "do zadnjega moža in žene" in posvaril, da bo v primeru posredovanja Zahoda umrlo na tisoče Libijcev. Foto: EPA

Svet mora razumeti. Leta 1977 sem predal oblast ljudstvu in se umaknil v šotor.

Moamer Gadafi o tem, zakaj ne more odstopiti.
Tripolis
Gadafi ima kljub nasilju nad protestniki še vedno privržence med ljudstvom. Foto: EPA
Libija
V roke protivladnih sil je prešlo številno težko orožje. Foto: Reuters
USS Mount Whitney
Poveljniška ladja ameriške šeste flote USS Mount Whitney je že pripravljena na morebitno pomoč pri evakuaciji. Foto: EPA
Razmere v Libiji se zaostrujejo

Ofenzivo proti upornikom je Gadafi sprožil v več mestih na vzhodu države, da bi znova vzpostavil nadzor nad njimi. Letala pa so bombardirala mesti al Burajka in Ajdabija, v al Burajko naj bi vstopilo tudi več sto Gadafiju zvestih sil, ki so se spopadle z uporniki. V Bregi so izbruhnili siloviti spopadi med silami, zvestimi Gadafiju, in uporniki, ki so skušali ubraniti mesto, mesto so bombardirala tudi letala. V spopadih naj bi umrlo najmanj deset ljudi, a so uporniki ustavili nasprotnike in zavzeli njihove položaje.

BBC-jev novinar, ki je v Bregi, kjer stoji ena največjih rafinerij nafte v Afriki, je poročal, da so ulice tega vzhodnolibijskega mesta popolnoma mirne in da Gadafijevih privržencev v mestu ni več. Ob tem je zapisal še, da je mogoče, da so predsednikovi vojaki ostali brez streliva in so bili zato prisiljeni k umiku.

Gadafi vztraja, da v Libiji ni težav
Libijski voditelj Moamer Gadafi je medtem na praznovanju v neki dvorani v prestolnici Tripolis znova nagovoril ljudstvo. Na pozive po odstopu je odvrnil, da ni predsednik in tako tudi ne more odstopiti, ter dejal, da svet ne razume libijskega sistema vladanja. Posnetke je pokazala libijska državna televizija, kjer je bilo mogoče videti Gadafija, obkroženega s privrženci, ki so mu vzklikali: "Ostal boš velik." Udeleženci so skupaj z Gadafijem zapeli državno himno.

Gadafi je zatrdil, da v Libiji ni nobenih notranjih težav, in dejal, da ni parlamenta, ki bi ga lahko razpustil, in da ne zaseda nobene funkcije, s katere bi lahko odstopil. "Libijski sistem je ljudski sistem in nihče se ne more postaviti proti avtoriteti ljudstva," je dejal Gadafi, ki je dejal še, da svet ne razume sistema, kjer je moč v rokah ljudi.

"Al Kaida začela napade"
Libijski voditelj je zavrnil medijska poročila o protestih in za nerede znova okrivil teroristično mrežo Al Kaida, katere slepe celice so po njegovih besedah napadle varnostne sile in jim odvzele njihovo orožje. Pripadniki Al Kaide so napadli tudi zapore, osvobodili zapornike in jih oborožili. "Novice so svet dosegle prek postaj in agencij, ki niso imele svojih predstavnikov v Libiji," je dejal Gadafi.

Združene narode in zvezo Nato je pozval, da preiščejo dejstva za dogodki v Libiji, kjer sam vidi zaroto, s katero hočejo kolonizirati Libijo in se polastiti njenih naftnih polj. Ob tem je dodal, da bi tudi v Ameriki in Franciji streljali na ljudi, ki bi napadli vojaška skladišča in ukradli orožje. Zahodne države je posvaril, da bo v primeru napada na njegovo državo, umrlo na tisoče Libijcev.

Spopadi na vzhodu
Vzhod Libije je po protivladnih protestih najprej padel v roke nasprotnikov režima Moamerja Gadafija, od tam pa se je upor širil v druge dele države. Zdaj so se sile, ki so še zmeraj zveste Gadafiju, organizirale in se premikajo proti vzhodu.

V mestu Ajdabija so uporniki že pripravljeni na obrambo v primeru večjega napada. "Verjetno bomo pozvali k tuji pomoči, verjetno k letalskim napadom na strateške lokacije, ki bodo zabili še zadnji žebelj v Gadafijevo krsto," je dejal Geriani.

Strah pred neprimernimi potezami
Italijanski minister za industrijo Paolo Romani je izrazil resno bojazen, da bo Gadafi storil kaj iz obupa kot zadnjo možnost, da se izvije iz obroča, v katerem se je znašel. Romani je to odgovoril na vprašanje, ali bi Gadafi lahko storil kaj skrajnega, kot je na primer bombardiranje naftnih polj.

Libija suspendirana
Zaradi vladnega nasilja so v Svetu za človekove pravice zamrznili članstvo Libije, iz katere beži vse več ljudi, proti njej pa plujejo vojaške ladje ZDA za pomoč pri morebitni množični evakuaciji.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozdravil odločitev 192-članske Generalne skupščine, ki je na predlog 47-članskega Sveta s sedežem v Ženevi soglasno suspendirala članstvo Libije, kjer se dogajajo "obsežne in sistematične kršitve človekovih pravic". Ban je pozdravil tudi odločitev o oblikovanju mednarodne preiskave glede kršitve človekovih pravic v Libiji in napotitev države pred Mednarodno kazensko sodišče.

Banovim besedam, da ni nekaznovanosti za tiste, ki so zagrešili zločine proti človečnosti, je prikimala tudi ameriška veleposlanica pri ZN-u Susan Rice, za katero je suspendiranje Libije dokaz, da države, ki obrnejo orožje proti svojemu ljudstvu, nimajo kaj iskati v Svetu za človekove pravice.

"Gadafi ni edini glasni zmedenec"
Veleposlanik Venezuele je skušal razpravo o Libiji preusmeriti na ZDA, ki se po njegovem mnenju pripravljajo, da bodo izkoristile razmere v severnoafriški izvoznici nafte in jo napadle ter izčrpale njene energetske vire. Jorge Valero je miroljubne države pozval, da preprečijo načrte za invazijo na Libijo, ki so jih pripravili na ameriškem zunanjem ministrstvu in v Pentagonu.

Na njegove izjave se je jezno odzvala Riceova, ki je Venezuelo obtožila, da v času, ko skupščina deluje soglasno v solidarnosti do libijskega ljudstva, ena država izkorišča razmere za manipulacijo in laži. Pozneje se je v pogovoru z novinarji navezala na svoje ponedeljkove izjave o Gadafiju, ki po njenih besedah živi v zablodi. "Kaže, da je več kot ena zmedena oseba, ki ta teden glasno govori," je bila neposredna Riceova.

ZDA previdne pred novim posredovanjem na Bližnjem vzhodu
Skozi Sueški prekop bosta danes proti Libiji zapluli dve ameriški vojaški ladji, za kateri v Beli hiši pojasnjujejo, da jih premeščajo za pripravo na morebitno humanitarno operacijo, čeprav ne izključujejo tudi drugih možnosti za posredovanje. Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je dejal, da preučujejo vse možnosti, vendar niso sprejeli še nobene odločitve.

Že v ponedeljek je skozi Sueški prekop v Sredozemlje zaplul ameriški rušilec. V Sredozemlju je sicer šesta flota ameriške mornarice, ki ima sedež v italijanskem mestu Gaeta. Do torka so bili v Sredozemskem morju tako zasidrani dva ameriška rušilca in poveljniška ladja šeste flote USS Mount Whitney.

Glede zavzemanja za vzpostavitev prepovedi letenja v libijskem zračnem prostoru je ameriški general James Mattis v torek dejal, da bi bila uveljavitev te prepovedi velik izziv in po njegovih besedah bi šlo za vojaško operacijo, saj bi bilo treba uničiti libijsko protizračno obrambo. Gates je dejal, da morajo biti ZDA zelo previdne pri uporabi vojaške sile v še eni državi na Bližnjem vzhodu.

Libijska kriza je arabska zadeva
Kriza v Libiji je notranja arabska zadeva in tuje sile bi se morale vzdržati glede posredovanja, je dejal iraški zunanji minister Hošjar Zebari na srečanju predstavnikov Arabske lige, kjer so suspendirali libijsko vlado zaradi nasilne zadušitve protestnikov. Zebari je libijsko vodstvo pozval, da sprejme pogumne odločitve za ustavitev nasilja in da spoštuje legitimne pravice ljudi.

Svet mora razumeti. Leta 1977 sem predal oblast ljudstvu in se umaknil v šotor.

Moamer Gadafi o tem, zakaj ne more odstopiti.
Razmere v Libiji se zaostrujejo