Večino države nadzirajo Libijci sami in krajevne milice. Foto: EPA
Večino države nadzirajo Libijci sami in krajevne milice. Foto: EPA
Libija
Številni ljudje skušajo prek meja z Libijo ali Egiptom zapustiti državo. Foto: EPA
Sankcije EU-ja proti Gadafiju
Obroč okoli Gadafija se oži

"Med pogovorom z Gadafijem mi je dejal: 'Vsi moji ljudje me ljubijo. Umrli bi, da me zaščitijo'," je v sporočilu prek Twitterja zapisala priznana ameriška novinarka Christiane Amanpour. Gadafi naj bi med intervjujem za televizijsko hišo ABC zanikal, da na ulicah glavnega libijskega mesta Tripolis potekajo protesti. Enako je Gadafi povedal v intervjuju z BBC-jem in ponovil, da so ljudje, ki so prišli na ulice, pod vplivom mamil, ki jim jih je dobavila mednarodna teroristična mreža Al Kaida. Gadafi je za BBC dodal, da so ti ljudje zasegli orožje. Dejal je še, da imajo njegovi privrženci navodila, da ne streljajo nazaj.

"Presenečen sem, da se skupaj z Zahodom borimo proti Al Kaidi, sedaj pa, ko se borimo s teroristi, so nas zapustili. Morda želijo okupirati Libijo," je povedal Gadafi, ki se sooča z najhujšimi nemiri med svojo več kot 41-letno vladavino. Predsednika ZDA Baracka Obamo je označil za "dobrega človeka", ki pa naj bi bil napačno obveščen o situaciji v Libiji. "Izjave, ki sem jih slušal od njega, je moral izreči kdo drug. Amerika ni mednarodna policija sveta," je dodal.

Ameriške ladje bliže Libiji
Pentagon je spororčil, da ZDA svoje ladje pošiljajo bliže k Libiji, v primeru, da bi jih potrebovali. Ameriško finančno ministrstvo pa je zamrznilo 30 milijard vredno libijsko premoženje v ZDA.

Varnostne sile streljale na protestnike
Kljub sankcijam in pozivom k odstopu se Gadafi še oklepa oblasti, a nadzira le še predele Tripolisa in Sirte, druga mesta pa so že pod nadzorom protestnikov. Gadafi naj bi nadziral le še nekatere predele Tripolisa in Sirte, protestniki pa naj bi se že zbirali v predmestju prestolnice. Zračne sile naj bi napadle skladišča orožja na vzhodu države.

Časopis Quryna na svoji soketni strani poroča, da so sile, zveste Gadafiju, streljale na protestnike v predmestju Tripolisa, kjer naj bi se zbralo okoli 10.000 ljudi. Veliko ljudi naj bi umrlo, številni naj bi bili ranjeni.

Prehodna vlada že ustanovljena?
Protestniki so v nedeljo zvečer zavzeli tretje največje libijsko mesto in gospodarsko središče Misurata in Al Zavijo. "To je naša revolucija," vzklikajo protestniki v teh dveh mestih. Nekdanji libijski pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil naj bi v Bengaziju že ustanovil prehodno vlado, ki naj bi v treh mesecih pripravila svobodne volitve.

Ministri v Ženevi iskali odgovore na razmere v Libiji
Potem ko je Svet ZN-a za človekove pravice v petek predlagal, da Libijo zaradi nasilja nad protestniki izključijo iz tega organa Združenih narodov, so o krizi v tej severnoafriški državi v Ženevi razpravljajo še ministri držav članic sveta, med njimi je tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

"Gadafi in tisti okoli njega morajo odgovarjati za ta dejanja, ki kršijo mednarodne pravne obveznosti in občo dostojnost," je ameriška državna sekretarka Clintonova dejala med nagovorom Sveta ZN-a za človekove pravice. "Čas je, da Gadafi odide zdaj, brez nadaljnjega nasilja ali odlašanja," je dodala.

Svet prvič zahteva izključitev države članice
Prvič v zgodovini Sveta ZN-a za človekove pravice se je ta organ izrekel o razmerah v kateri izmed svojih članic, prvič pa je tudi zahteval, da kakšno izmed članic začasno izključijo iz sveta. O tem mora z dvetretjinsko večino odločati Generalna skupščina, ki pa bi lahko po nekaterih navedbah glasovala že danes.

O Libiji bosta v Beli hiši govorila tudi ameriški predsednik Barack Obama in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

ICC že preiskuje zločine v Libiji
Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da je sodišče v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a že začelo preliminarno preiskavo o zločinih proti človečnosti v Libiji. Pojasnil je, da preučujejo navedbe o obsežnih sistematičnih napadih na civilno prebivalstvo. Članice Varnostnega sveta so presodile, da bi lahko sistematične napade na civilno prebivalstvo v Libiji obravnavali kot zločine proti človečnosti.

Gadafi Pinku zagotovil, da nadzira Libijo
Srbska televizija Pink je v nedeljo kot prva tuja televizija po začetku spopadov dobila telefonski intervju z Gadafijem, ki je zatrdil, da je Libija mirna država z nekaj uporniki. Povedal je, da je vesel, da lahko tuji televiziji predstavi pravo stran stanja v Libiji, znova pa je ponovil, da so se spopadi začeli v mestih, kjer so mladi pod vplivom mamil napadli policijska in vojaška oporišča. Ob tem je dodal, da je umrlo manj ljudi, kot so poročali mediji, in da bodo težave, ki jih imajo z majhno skupino obkoljenih ljudi, kmalu rešili sami.

Humanitarna katastrofa na libijskih mejah
Politični nemiri v Libiji so na mejah z Egiptom in Tunizijo povzročili pravo humanitarno katastrofo, saj je tam ujetih več deset tisoč ljudi, ki nujno potrebujejo hrano in zatočišče. Množični premiki egiptovskih delavcev z zahoda Libije so se začeli v sredo, a se vsak dan bolj zaostrujejo, človekoljubne organizacije pa ne morejo več poskrbeti za vse pomoči potrebne ljudi.

Sankcije EU-ja proti Gadafiju
Obroč okoli Gadafija se oži