V Bengaziju je bil ustanovljen nacionalni libijski svet oz. začasna vlada, ki je že zavrnila pogajanja z Gadafijem in tudi vsako tuje posredovanje. Foto: Reuters
V Bengaziju je bil ustanovljen nacionalni libijski svet oz. začasna vlada, ki je že zavrnila pogajanja z Gadafijem in tudi vsako tuje posredovanje. Foto: Reuters
Zemljevid upora v Libiji - nedelja, 27. februarja
Uporniki obvladujejo že večino Libije, Gadafi obvladuje le še prestolnico Tripolis in pomembno mesto Sirte (za povečavo kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO
Varnostni svet Združenih narodov
Sankcije se nanašajo na 16 ljudi, vključno z Gadafijem, med drugim pa vključujejo zamrznitev premoženja, prepoved mednarodnih potovanj in trgovine z orožjem. Foto: Reuters
Združeni narodi
Libijski odposlanec pri Združenih narodih Ibrahim Dabaši je uvedbo sankcij pozdravil in dodal, da pomenijo moralno podporo tistim, ki se borijo proti Gadafijevemu režimu. Foto: Reuters
Libija
Vojaki, ki so prestopili na stran protestnikov, učijo civiliste, ki so se pridružili uporniški vojski v Bengaziju, kako uporabljati orožje. Foto: Reuters
Gadafi trdno nadzoruje le Tripolis

V telefonskem pogovoru je libijski voditelj povedal: "Libija je popolnoma mirna država. Nič neobičajnega se ne dogaja, ni nemirov. So samo posamezne tolpe, ki so naenkrat zavzele vojašnice in policijske postaje. Policisti so bili presenečeni nad napadom manjših skupin, ki so pod vplivom mamil."

"Libijsko ljudstvo me podpira. Majhne skupine so obkoljene in bomo opravili z njimi. Vojska in policija sta se spopadli s temi skupinami, toda pri tem je bilo ubitih zelo malo ljudi," je pripovedoval polkovnik, ki severnoafriški državi vlada že od leta 1969.

"Tukaj sem in tukaj bom ostal"
"Kakšen je to Varnostni svet Združenih narodov, ki sprejema odločitve na podlagi poročanja tujih televizij? Ali je to mogoče? To je v nasprotju z zdravim razumom. Združenim narodom je prepovedano vmešavanje v notranje zadeve države, razen če država napade drugo državo. Resolucija ZN-a je nična, če želijo kaj izvedeti, naj pošljejo komisijo k nam," je Gadafi ostro zavrnil resolucijo in sankcije, ki jih je sprejel Varnosti svet Združenih narodov.

"Tukaj sem in tukaj bom ostal," je še zatrdil Gadafi, ki se je Pink TV zahvalil za pogovor in pozval, naj ga posredujejo svetu.

Gadafi izgublja mesto za mestom
Uporniki so medtem dokončno zavzeli mesto Zavija. "To je naša revolucija," je skandiralo na tisoče protestnikov v mestu, ki leži približno 50 kilometrov zahodno od prestolnice Tripolis. Mesto so v soboto zvečer obkolile varnostne sile, zveste Gadafiju, in neuspešno poskušale vstopiti vanj.

Agencija ZN-a za begunce je medtem sporočila, da je v zadnjem tednu iz Libije v sosednji Tunizijo in Egipt zbežalo okoli 100.000 ljudi, ter opozorila pred humanitarno krizo. Številni ljudje namreč nimajo sredstev za vrnitev domov in spijo na ulicah.

Najprej začasna vlada, nato volitve?
Moč protestnikov se krepi. V svojem središču, Bengaziju, naj bi se pripravljali na oblikovanje začasne vlade. Glavni pobudnik oblikovanja začasne vlade je nekdanji pravosodni minister v Gadafijevi vladi Mustafa Abdel Džalil, ki je napovedal, da naj bi bile volitve razpisane v treh mesecih. Nasprotniki režima naj bi se ob tem vse bolj približevali glavnemu mestu Tripolisu, je poročal Radio Slovenija.

Konec vladavine Gadafija je "neizbežen", je sporočilo zunanje ministrstvo Italije, nekdanje kolonialne sile v Libiji in največje evropske zaveznice Gadafija. Vodja italijanske diplomacije Franco Frattini je dodal, da je pogodba o prijateljstvu in sodelovanju med državama "de facto suspendirana". "Mislim, da smo dosegli točko brez vrnitve," je Frattini povedal za italijansko televizijo. Na vprašanje, ali bi moral Gadafi zapustiti oblast, je odvrnil: "To je neizbežno."

Soglasno sprejete sankcije
Sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov se nanašajo na 16 ljudi, vključno z Gadafijem, med drugim pa vključujejo zamrznitev premoženja, prepoved mednarodnih potovanj in trgovine z orožjem. Resolucija Varnostnega sveta zahteva takojšnjo prekinitev nasilja in izpolnitev "legitimnih" zahtev ljudstva.

Resolucija državam članicam ZN-a nalaga sodelovanje pri evakuaciji tujih državljanov iz Libije in predaja obravnavo položaja v državi od 15. februarja tožilstvu Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Tožilstvo mora v dveh mesecih poročati VS-ju o svojih ukrepih, pozneje pa na pol leta.

Sankcije naj bi po mnenju Varnostnega sveta Združenih narodov pripomogle k osamitvi Gadafija in ustavitvi nasilja v državi. Resolucija ne uvaja območja prepovedi poletov nad Libijo in ne poziva k nobenim oboroženim ukrepom za zaščito civilistov.

15 članic Varnostnega sveta prvič v zgodovini enotnih
Vseh 15 članic Varnostnega sveta je prvič v zgodovini podprlo tudi najspornejše določilo resolucije, ki pravi, da bodo morali odgovorni za množično kršenje človekovih pravic in ubijanje protestnikov odgovarjati Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Stalni članici Varnostnega sveta Rusija in Kitajska sta bili sprva do omenjenega predloga precej zadržani.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je povedal, da je glavno sporočilo ukrepa, da kršenje človekovih pravic ne bo dovoljeno, tisti, ki so pravice kršili, pa bodo kazensko preganjani. Dodal je, da upa, da je libijski režim to sporočilo slišal, je za Radio Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik.

Libijski odposlanec pri Združenih narodih Ibrahim Dabaši je uvedbo sankcij pozdravil in dodal, da pomenijo moralno podporo tistim, ki se borijo proti Gadafijevemu režimu, hkrati pa bodo pomagale končati "fašistični režim", ki še vedno vlada v Tripolisu. Dabaši je sicer eden prvih libijskih diplomatov, ki so zapustili Gadafija.

"Koliko škode bo Gadafi še povzročil, preden bo odšel?"
Morebitno vojaško posredovanje v Libiji za zdaj ostaja nedorečeno. Prav tako ni mogoče napovedati, koliko časa se bo Gadafi z nekaj tisoč privrženci, ki vključujejo tudi člane njegovega plemena in vojaške enote, katerim poveljujejo njegovi sinovi, še lahko bojeval z uporniki. Alžirski odvetnik, ki živi v Londonu, Saad Djebar in pozna številne visoke predstavnike libijske oblasti, je dejal, da je obdržanje Gadafija na oblasti postalo nemogoče. "Zdaj je le še vprašanje, ali bo ostal živ," je še povedal in dodal, da se tudi ne ve, koliko škode bo, preden bo odšel, še povzročil.

Gadafiji niso reveži
Vodje opozicije v Libiji menijo, da se premoženje družine Gadafi giblje med 80 in 150 milijardami ameriških dolarjev. Diplomatske depeše ameriškega veleposlaništva v Tripolisu, objavljene na WikiLeaksu razkrivajo, da ima družina Gadafi povezave z naftnim, plinskim, gradbenim, telekomunikacijskim in potrošniškim sektorjem ter vpliv v medijih in več hotelih. Za zdaj ni znano, koliko premoženja je družina Gadafi uspela prenesti v tujino, odprtih pa naj bi imeli več bančnih računov v zalivskih državah, čeprav so njihovi odnosi z voditelji teh držav razmeroma slabi.

Gadafijev sin Saif Al Islam naj bi bil tudi lastnik razkošne nepremičnine v Londonu, celotna družina pa naj bi imela v lasti tudi nakupovalno središče v britanski prestolnici. Med drugim naj bi Gadafijeva družina posedovala tudi vilo na Dunaju. Leta 2002 je družina Gadafi prek svoje naložbene družbe Lafica pridobila 7,5 odstotka nogometnega kluba Juventus iz Torina v vrednosti 22,9 milijona evrov.

Gadafi trdno nadzoruje le Tripolis