Francoske prostitutke glasno protestirajo proti predlaganemu zakonu. Foto: EPA
Francoske prostitutke glasno protestirajo proti predlaganemu zakonu. Foto: EPA
Po novem zakonu bi stranka, ki bi jo ujeli s prostitutko, plačala drago kazen. Foto: EPA
Prostitutke višjega razreda delujejo tudi v najbolj elitnih hotelih, kot je, denimo, Carlton v Lillu. Foto: EPA

Prostitutke so že stoletja ena od stalnic francoskih umetniških, literarnih in političnih krogov - in tarča za politike, kot je nesojeni predsedniški kandidat Dominique Strauss-Kahn, ki pravi, da ga je prostitucije "groza". To potem, ko mu je spolna afera z newyorško sobarico (nekateri pravijo prostitutko) pokončala visokoleteče politične načrte.
Danes bodo francoski poslanci razpravljali o zakonu, po katerem bi bila prostitucija zločin, ki se ga kaznuje s šestmesečno zaporno kaznijo. Vsak, ki bi ga ujeli pri nakupovanju mesenih užitkov, pa bi moral plačati do 3.000 evrov kazni, poroča Guardian.

Vse od konca druge svetovne vojne je prostitucija v Franciji obravnavana kot stvar zasebne izbire in ne nezakonita. A vlada vse bolj zagovarja odpravo, pa tudi javno mnenje se vse bolj zaostruje proti najstarejši obrti po padcu Straussa - Kahna. Ko poslanci glasujejo o zakonu, bodo imeli v mislih tudi vrsto neprijetnih razkritij okoli kroga prostitucije višjega razreda, ki je imel za oporišče luksuzni hotel v Lillu.
V pariški rdeči četrti
Na prometni ulici Rue Saint-Denis, eni najstarejših ulic v Parizu s slavno rdečo četrtjo, ni čutiti kakšne večje zaskrbljenosti zaradi prihajajoče zakonodaje. Povprečna starost pariške prostitutke naj bi bila 40 let, čeprav je tu starostni razpon videti širši. Večina jih sloni pod zanikrnimi podboji vrat ali pa ob stenah trgovin s poceni oblačili, seks shopi, cerkva in vrtcev. Pločnike si delijo z indijskimi trgovci na drobno, z radovednimi turisti, ki se trudijo ne preveč opazno zijati, in s strankami, ki bi jim zakon življenje močno otežil.

V Franciji naj bi delovalo okoli 20.000 prostitutk. Večinoma so Francozinje, neodvisne, imajo svoje lastne garsonjere in plačujejo davke. Pojmujejo se za višji razred od svojih stanovskih kolegic iz Afrike, Ukrajine in Moldavije, katere obtožujejo, da vdirajo na njihov teren, in azijskih prostitutk, ki postopajo po bližnjih bulvarjih.
Christiane, ki pravi, da dela v tem okolišu že 39 let, je skeptična do predlaganega zakona. "To je samo bla, bla, bla, ker se bližajo volitve. Po njih bodo na nas pozabili," pravi. "Imam svoje lastno stanovanje, plačujem davke, kaj mi bodo? Ne lovijo nas, ampak njih," pomigne v smer azijskih prostitutk.

Sylvie doda: "Stare neodvisne prostitutke, kot smo me, bodo trpele, ne pa zvodniki, ki izkoriščajo črnke in Kitajke."

Protesti proti zakonu
Več prostitutk načrtuje danes dela prost dan in med prvim branjem osnutka demonstrirati pred skupščino. "Maitresse Gilda", predstavnica Strassa, sindikata spolnih delavk, pravi, da skuša ekipa, ki stoji za zakonskim predlogom, Franciji vsiliti puritanske spolne in moralne šege severne Evrope. "Če začneš prohibicijo, greš na roko zvodnikom in mafijskim mrežam," meni. "Ta zakon je le izgovor za čistko ulic ter izgon Afričank in Vzhodnoevropejk, ki delajo na njih. Ženske bo pognal v skrivanje in s tem v več nevarnosti."

Sindikati in zveze, ki zastopajo francoske spolne delavke, pravijo, da njihove članice ponujajo "usluge", ki zahtevajo določeno poznavanje in izkušnje.

Tisti, ki pa želijo prostitucijo prepovedati, trdijo, da je le-ta oblika nasilja in suženjstva ter žalitev za človeško dostojanstvo. Poslanec Guy Geoffroy iz vladajoče desnosredinske stranke UMP, ki zakon podpira, trdi, da so prostitutke, ki opravljajo svoje delo prostovoljno, v manjšini: "Vse manj jih je in vse starejše so. Danes jih je večina tujk, ki so del mafijskih organizacij, zato so izpostavljenje grozljivemu ravnanju."