Dan po volitvah v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško - razlog za zaskrbljenost nemške kanclerke? Foto: EPA
Dan po volitvah v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško - razlog za zaskrbljenost nemške kanclerke? Foto: EPA
Nemčija
V tokratne volitve so bile uprte oči nemške in svetovne javnosti. Foto: EPA
Karl Theodor zu Guttenberg
K slabšemu izidu CDU-ja je pripomogla tudi afera in posledični odstop obrambnega ministra Karla Theodorja zu Guttenberga. Foto: EPA
Merklova po porazu

V eni najbogatejših in gospodarsko najpomembnejših nemških zveznih dežel Baden-Württemberg je nedeljski vrhunec nemškega supervolilnega leta, ko bodo volili nove deželne zbore v sedmih od 16 zveznih dežel, postregel s hudim porazom konservativcev, ki so po 58 letih tam izgubili oblast. Večino so odnesli Zeleni, ki bodo prvič v zgodovini države in stranke dobili svojega deželnega premierja.

Kot je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin, volitve v Baden-Württembergu številni vidijo kot male zvezne volitve, kot referendum o politiki nemške vlade, ko gre za jedrsko politiko, Libijo, reševanje evra in druge aktualna vprašanja. Poraz za stranko kanclerke Angele Merkel pomeni nov hud udarec, saj se je moral CDU že prejšnji moral posloviti z oblasti v deželi Hamburg. Poraz zna precej zamajati tudi njen položaj na vrhu CDU-ja.

Koalicija se bo morala prilagajati
Nemški Zeleni so po zgodovinskem uspehu na volitev v deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško presodili, da je rumeno-črna vladna koalicija v Berlinu močno oslabljena in se mora prilagoditi. Vodja poslanske skupine Zelenih Jürgen Trittin je po nedeljskem uspehu dejal, da "vladajoči krščanski demokrati (CDU) in liberalci (FDP) ne morejo več vladati, ne da bi se približali opoziciji in večini dežel".

Meni, da obstaja zdaj še "solidnejša drugačna večina v bundesratu", saj vladajoča koalicija na zvezni ravni med CDU-jem in FDP-jem pod vodstvom kanclerke Merklove v 69-članskem bundesratu že pred tem ni imela večine, po porazu v Baden-Württembergu ta konec tedna pa bo izgubila še dodatne glasove podpore.

Zeleni slavili tudi zaradi Fukušime
Večina analitikov tokratno rekordno podporo Zelenim, ki se zavzemajo za konec obratovanja nemških jedrskih elektrarn, pripisuje zadnjim dogodkom v japonski jedrski elektrarni Fukušima. Vodja nemških Zelenih Cem Özdemir je volilni izid označil kot jasno sporočilo, da si ljudje želijo odpovedi jedrski energiji, in obenem izrazil pripravljenost, da to uresničijo skupaj z rumeno-črno koalicijo: "Želel bi si, da CDU/CSU in FDP zavijeta v našo smer," je dejal.

Sicer pa so si Zeleni danes tudi enotni v presoji, da prinaša volilni uspeh veliko odgovornost, saj morajo izpolniti visoka pričakovanja in zaupanje, ki so jim ga izkazali volivci.

Liberalci napovedujejo spremembe, CDU stoji za Merklovo
V vladajoči koaliciji po volilnem polomu razpravljajo o posledicah. Koalicijski liberalci (FDP) že napovedujejo kadrovske menjave, tarča kritik pa sta predvsem nemški minister za gospodarstvo Rainer Brüderle in vodja poslanske skupine FDP-ja v bundestagu Birgit Homburger.

V CDU-ju po drugi strani ne vidijo razloga za spremembe in trdno stojijo za kanclerko Angelo Merkel. Minister za okolje iz vrst CDU-ja Norbert Röttgen je poudaril, da Merklovi osebno volilni izid ta konec tedna ni škodil, saj je sama uvedla novo smer v energetski politiki Nemčije, ob tem pa se je zavzel za čim hitrejšo odpoved jedrski energiji. Takoj po nesreči v Fukušimi je vlada na predlog kanclerke Merklove sprejela trimesečni moratorij na že sprejeto odločitev o podaljšanju obratovanja 17 jedrskih reaktorjev v državi, sedem najstarejših pa je začasno ustavila.

K skupni odpovedi jedrski energiji je nemško vlado danes pozval tudi vodja opozicijskih socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel. Izrazil je prepričanje, da mora Merklova zdaj govoriti "z vsemi strankami, sindikati, industrijo in seveda s predsedniki deželnih vlad".

V Berlinu gasijo ogenj v CDU-ju
Anžin je še povedal, da je vroče tudi v Berlinu. Socialdemokrati pravijo, da te volitve pomenijo konec jedrske energije v državi, negotova je usoda predsednika liberalcev in zunanjega ministra Gvida Westerwelleja, nezaupnico pa je dobila tudi politika konservativcev.

V Berlinu se je že sešel vrh CDU-ja, Merklova pa je imela skupaj z dozdajšnjim ministrskim predsednikom Baden-Württemberga Stefanom Mappusom novinarsko konferenco. Na njej je dejala, da je za njen poraz na volitvah kriva katastrofa v japonski jedrski elektrarni Fukušima. "Poraz je mejnik v zgodovini Krščansko-demokratske unije, volitve pa so bile boleč dan za CDU na jugozahodu in za celotno stranko," je dejala.

Merklova po porazu