V Prištini grozijo, da bodo, če mednarodna skupnost ne bo uspela najti skupnega jezika, 10. decembra enostransko razglasili neodvisnost. Foto: EPA
V Prištini grozijo, da bodo, če mednarodna skupnost ne bo uspela najti skupnega jezika, 10. decembra enostransko razglasili neodvisnost. Foto: EPA
Dimitrij Rupel
Slovenski zunanji minister je povedal, da si je slovensko predsedstvo za cilj zadalo, da bi vse države Zahodnega Balkana v prvi polovici leta 2008 naredile korak naprej na poti proti EU-ju. Foto: RTV SLO

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je med obiskom Kosova dejal, da se Slovenija pripravlja na vse možnosti, ko in če bo Kosovo postalo neodvisno.

"Problem enotnosti Evropske unije je potrebno jemati resno," je povedal Rupel, neimenovani diplomatski viri pa so zatrdili, da Slovenija ne bo prehitevala drugih članic, a da tudi ne bo čakala vseh članic Unije, da bi priznale neodvisnost Kosova.

Prihodnji status srbske province Kosovo bo eden največjih problemov, ki čaka Evropsko unijo v naslednjih letih, in preskus enotnosti povezave.

Kosovo v Unijo vnaša nemir
Medtem ko so nekatere članice Unije kosovski neodvisnosti naklonjene, se je druge bojijo. Med najbolj zadržanimi sta Grčija in Ciper zaradi vpliva, ki bi ga priznanje utegnilo imeti na reševanje severnociprskega vprašanja. Nekatere članice nočejo priznati neodvisnosti Kosova, ker tega ni storil Varnostni svet ZN-a, a je zadeva v VS-ju bolj zapletena, saj tam sedi Rusija s pravico do veta, ki podpira Srbijo in nasprotuje neodvisnosti Kosova.

Beograd in Priština vztrajno na ločenih bregovih
Položaj glede Kosova je zapleten, saj strani očitno ostajata na svojih bregovih. V Beogradu namreč zavračajo predlog pogajalske trojke, o katerem so se pogovarjali na tretjem krogu pogajanj med Prištino in Beogradom, srbska provinca pa zagotavlja, da bo enostransko razglasila neodvisnost, če mednarodna skupnost do 10. decembra ne bo našla ustrezne rešitve.