Josipović naj bi, tako kažejo javnomnenjske raziskave, dobil približno 30 odstotkov glasov. Foto: EPA
Josipović naj bi, tako kažejo javnomnenjske raziskave, dobil približno 30 odstotkov glasov. Foto: EPA

Tako so pokazale tri javnomnenjske raziskave, ki so jih izvedli volilni štabi socialdemokratske stranke, Andrije Hebranga (HDZ) in neodvisnega kandidata Dragana Primorca. Manj kot tri tedne pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 27. decembra, ima tako Josipović veliko prednost pred drugimi kandidati, saj naj bi zbral približno 30 odstotkov glasov.

Veliko zanimivejši bo boj za drugo mesto. Če je še pred desetimi dnevi kazalo, da se bosta za drugo mesto potegovala neodvisna kandidata Milan Bandić in Nadan Vidošević, pa so raziskave pokazale, da sta se tekmi za drugo mesto pridružila tudi Hebrang in Primorac.

Štirje kandidati se bojujejo za drugi krog
Vse tri raziskave so pokazale, da bi se za Josipovićem uvrstil njegov nekdanji strankarski kolega Bandić, ki se mu obeta podpora med 13 in 15,6 odstotka. Tretje mesto zaseda Vidošević, ki naj bi dobil med 12 in 14,4 odstotka glasov, Hebrang in Primorac pa bi zbrala približno deset odstotkov glasov. V zadnjem času je priljubljenost najbolj zrasla Primorcu, ki je zagnal veliko televizijsko propagandno kampanjo. Po raziskavah svojega in volilnega štaba SDP-ja ima nekaj več glasov podpore kot Hebrang.

Hrvaški mediji: HDZ še ni za odpis
Večernji list je ob tem zapisal, da imajo kandidati stranke HDZ v javnomnenjskih raziskavah vedno slabše izide kot potem na voliščih in da Hebranga še ne gre odpisati. Zapisali so še, da je volilno telo HDZ-ja dobro izurjeno in zelo ubogljivo ter da ima Hebrang nekaj več možnosti kot dva neodvisna kandidata in nekdanja člana HDZ, Vidošević in Primorac.

Jutarnji list pa piše, da bo HDZ naredil vse, da bi se Hebrang prebil v drugi krog volitev, saj je tudi premierka Jadranka Kosor pozvala člane, naj povečajo svoje udejstvovanje v Hebrangovi volilni kampanji.