V prestolnici se je zbralo nekaj tisoč privržencev Rajoeline. Foto: EPA
V prestolnici se je zbralo nekaj tisoč privržencev Rajoeline. Foto: EPA
Prevrat na Madagaskarju

Andry Rajoelina je po dveh tednih skrivanja nagovoril množico svojih privržencev v prestolnici Antananarivo in predsedniku Marcu Ravalomanani postavil nekajurni rok, da "skromno" odstopi s položaja in mirno prepusti oblast opoziciji, ki je po njegovih besedah pripravljena na "demokratični prenos oblasti".

Predsednik kljubuje zahtevam opozicije
Opozicija je zasedla kabinet predsednika vlade in napovedala izvedbo predsedniških ter parlamentarnih volitev v dveh letih. Ravalomanana, ki ga njegov nasprotnik obtožuje diktatorstva in zapravljanja javnega denarja, je medtem sporočil, da nima namena odstopiti in zatrdil, da bo ostal na oblasti do izteka mandata leta 2011.

Vojska, ki je do zdaj stala ob strani predsedniku, je obljubila, da ne bo posredovala v boju za oblast, a je politične voditelje posvarila, da bo prevzela nadzor v državi, če jim v doglednem času ne bo uspelo rešiti krize.

Načet ugled otoka
Politična kriza na tem otoku v Indijskem oceanu se je začela januarja in od takrat je bilo v nemirih ubitih več kot 135 ljudi, kar je močno načelo podobo Madagaskarja kot vzorne destinacije za tuje vlagatelje. Močno je prizadeta tudi turistična industrija, ki vsako leto v državno blagajno navrže 390 milijonov dolarjev.

Karizmatični 34-letni Rajoelina, nekdanji didžej in župan Antanariva, se je v zadnjem tednu v strahu pred prijetjem varnostnih sil skrival in je bil pod zaščito Združenih narodov. Zdaj se je razglasil za predsednika in tudi imenoval novega premierja.

Med predsednikovanjem Ravalomanane se je Madagaskar odprl tujim naložbam, vendar večina prebivalstva še vedno živi v hudi revščini, pogosto brez elektrike, pitne vode in z manj kot dvema dolarjema na dan.

G. V.

Prevrat na Madagaskarju