Ni znano, kdaj in kje je bil ta video posnet, niti to ne, ali so deklice pod prisilo. Gre sicer za prvi tovrstni posnetek po maju lani, ko je deklica s pištolo v rokah trdila, da je bila ugrabljena aprila 2014 v Chiboku in da se ne bo vrnila. Foto: Reuters
Ni znano, kdaj in kje je bil ta video posnet, niti to ne, ali so deklice pod prisilo. Gre sicer za prvi tovrstni posnetek po maju lani, ko je deklica s pištolo v rokah trdila, da je bila ugrabljena aprila 2014 v Chiboku in da se ne bo vrnila. Foto: Reuters
Boko Haram – na fotografiji vodja Abubakar Šekau – dekleta zadržuje kot spolne sužnje, sili pa jih tudi v poroke s svojimi borci. Strokovnjaki menijo še, da nekatere prisilijo tudi v to, da postanejo samomorilske napadalke. Foto: Reuters

Aprila 2014 so skrajneži Boko Harama na severovzhodu države ugrabili šolarke. Sedeminpetdesetim je uspelo takoj pobegniti, nekatere so nato izpustili, druge so zbežale pozneje, še vedno pa jih je več kot sto pogrešanih. V videoposnetku, ki ga je objavila islamistična milica, naj bi bila ta dekleta, ki pravijo, da so šolarke iz Chiboka, da zanje lepo skrbijo in da se ne bodo vrnile domov. Kot dodajajo, so zadovoljne, saj so našle svojo vero. Na posnetku je več kot deset mladih deklet, med katerimi nekatere držijo dojenčke.

Kot piše Al Džazira, ni jasno, ali gre res za pogrešana dekleta, dodaja pa, da z videom želi Boko Haram pokazati, da je še vedno nevarna sila, ki jo je treba upoštevati. Nekateri analitiki pravijo, da si s tem videom želi skrajna skupina zagotoviti prednostni položaj pri pogajanjih. Video so izdali, potem ko je nigerijska vojska okrepila operacije okoli Čadskega jezera in na drugih območjih na severovzhodu države, kjer je prisotna islamistična milica.

Boko Haram sestrelil vojaški helikopter
Na posnetku se je pojavil tudi vodja Boko Harama Abubakar Šekau, ki je zatrdil, da je skrajna skupina odgovorna za nesrečo nigerijskega helikopterja pred desetimi dnevi. Na posnetku so prikazali tudi ruševine helikopterja, obenem pa še spopade borcev Boko Harama, čeprav ni razvidno, s kom se bojujejo.

Nigerijska vojska je medtem izpustila 244 ljudi, ki so bili povezani z Boko Haramom. Kot so zatrdili, so opustili skrajne ideje, a je javnost skeptična glede njihovega resničnega namena, poroča BBC. Vojska je prepričana, da so se pripravljeni znova vključiti v družbo. Izročeni so bili zvezni državi Borno, kjer je Boko Haram najbolj dejaven.

Vojaške operacije sprožil pred osmimi leti
Pred dvema tednoma je nigerijska vojska sporočila, da je iz ujetništva pobegnilo več kot 700 ljudi, ki so jih ugrabili borci Boko Harama. Kot so dodali, je svoboda več kot 700 ujetnikov posledica nenehnih napadov regionalne vojaške koalicije nigerijske, čadske, kamerunske in nigrske vojske, cilj katerih je uničenje infrastrukture in logističnih povezav Boko Harama. Pred skoraj letom dni je nigerijski predsednik Muhammadu Buhari že razglasil skorajšnjo zmago nad islamistično milico.

Boko Haram je bil ustanovljen leta 2002 in je prvotno nasprotoval zahodnjaškemu izobraževalnemu sistemu v državi. Vojaške operacije je sprožil leta 2009, pri čemer je zavzel obsežno območje na severovzhodu Nigerije, prisegel pa je tudi zvestobo samooklicani Islamski državi. V napadih islamistične milice je bilo ubitih več kot 20.000 ljudi, okoli 2,6 milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.