Večletne more je končno konec. Foto: Reuters
Večletne more je končno konec. Foto: Reuters
Evropska komisarka in francoska prva dama
Zadovoljni Benita Ferrero Waldner in Cecilia Sarkozy se veselita uspešnega posredovanja. Foto: Reuters
Povratek bolgarskih sester

Francoska prva dama Cecilia Sarkozy in evropska komisarka za zunanje zadeve Benita Ferrero Waldner sta libijske oblasti prepričali, da so šesterico, obsojeno na dosmrtno kazen zaradi namerne okužbe otrok z virusom HIV, predali Bolgariji. Šesterica je po osmih letih v zaporu v spremstvu Sarkozyjeve in Waldnerjeve že prispela v bolgarsko prestolnico, kjer so jih poleg presrečnih svojcev pozdravili tudi bolgarski predsednik Georgi Parvanov in zunanji minister Ivajlo Kalfin. Parvanov je ob tem izdal dekret o pomilostitvi šesterice.

"Ne vem, kaj naj rečem, živela sem za ta trenutek," je ob prihodu dejala 54-letna Snežana Dimitrova, ki so jo objeli od veselje objokani sorodniki in prijatelji.

Namerno naj bi okužili otroke
Člani medicinskega osebja so bili decembra lani obsojeni, da so konec 90. let prejšnjega stoletja namerno z virusom HIV okužili več kot 400 libijskih otrok. V zaporu so bili od leta 1998. Vrhovno sodišče je pred kratkim potrdilo obsodbo na smrtno kazen, 16. julija pa je libijski vrhovni pravosodni svet, najverjetneje zaradi pritiska mednarodne skupnosti, omilil sodbo na dosmrtno zaporno kazen. Šesterica je vseskozi zatrjevala, da so nedolžni. Priznanje naj bi od njih izsilili s pretepanjem in z mučenjem. Tuji strokovnjaki menijo, da je bila okužba posledica slabih higienskih razmer v bolnišnici.

"Francoski predsednik Nicholas Sarkozy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozdravljata dogovor, ki je končno dovolil izpust petih sester in palestinskega zdravnika in njihovo vrnitev v Bolgarijo po več kot osmih letih v zaporu," so zapisali v Elizejski palači. Sarkozy se je za posredovanje in pomoč zahvalil Katarju in zatrdil, da ne Francija ne Evropska unija za izpustitev šesterice nista Libiji plačali ničesar.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je libijskemu predsedniku Moamerju Gadafiju v telefonskem pogovoru dejal, da si bo EU prizadeval za ureditev odnosov z Libijo.

EU obljubila pomoč pri gradnji bolnišnice
Ključen vzrok za omilitev kazni je bila sklenitev dogovora o izplačilu odškodnine 438 družinam okuženih otrok. Po dogovoru naj bi vsaka družina dobila okoli milijon dolarjev odškodnine, denar pa naj bi prišel iz mednarodnega sklada, v katerega so denar prispevale libijska vlada, Evropska unija in druge organizacije. Evropska unija je Libiji obljubila tudi pomoč pri gradnji bolnišnice v Bengaziju, kjer so bili otroci okuženi z virusom, in zdravljenju obolelih otrok, po dogovoru naj bi sledilo tudi izboljšanje odnosov med Libijo in EU-jem.

Poleg 54-letne Snežane Dimitrove, 52-letne Valie Červeniaške, 41-letne Nasje Nenove, 48-letne Kristiane Valčeve in 48-letna Valentine Siroupulove je v Sofijo priletel tudi palestinski zdravnik Ašraf Alhadžudž, ki je večino svojega življenja preživel v Libiji, junija pa so mu bolgarske oblasti podelile bolgarsko državljanstvo.

Rupel pohvalil dejanje Libije
Odločitev libijskih oblasti o predaji medicinskih sester Bolgariji je pozdravil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel in hkrati dejal, da je takšen razplet plod intenzivnih prizadevanj Evropske unije, Bolgarije in nekaterih drugih držav članic EU-ja, kar kaže na pomen skupnega delovanja Unije. Rupel je mnenja, da ta tak potek dogodkov odpira možnost za okrepljene odnose med EU-jem in Libijo v prihodnosti.

Povratek bolgarskih sester