Tony Hayward po 28 letih zapušča podjetje. Foto: EPA
Tony Hayward po 28 letih zapušča podjetje. Foto: EPA
Robert Bob Dudley BP
Novi generalni direktor british Petroleuma Robert, tudi Bob, Dudley, ki je zatolžen za čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu. nekateri analitiki menijo, da se je Dudley izkazal pri zaustavitvi iztekanja nafte, prav tako, pa naj bi popravil slab ugled BP-ja v ZDA. Foto: EPA
BP
Greenpeace je v Londonu zaprl bencinsko črpalko BP-ja in postavil nov znak. Foto: EPA
BP menja vodstvo

Od eksplozije na naftni ploščadi 20. aprila letos, pri čemer je umrlo 11 delavcev, v Mehiški zaliv pa se je razlila rekordna količina nafte, se je vrednost BP-ja na trgu znižala za 40 odstotkov. V polletnem poročilu je v 25 milijard evrov, ki jih je BP namenil stroškom čiščenja nafte, vštetih tudi 15 milijard evrov, ki jih je podjetje namenilo različnim tožbam in izplačilu odškodnine ribičem.

BBC piše, da bi imel BP, če seveda ne bi upoštevali stroškov, ki jih je imel z Mehiškim zalivom, v drugem četretletju šestih milijard evrov dobička (v primerjavi z drugim četrtletjem v letu 2009, ko ga je pridelal 2,2 milijarde evrov). Podjetje za drugo četretletje ne bo izplačevalo dividend, prav tako pa je napovedalo, da bo prodalo nekaj svojega premoženja za 23 milijard dolarjev.

BP z novim vodstvom
Čeprav so se britanski mediji razpisali, da naj bi generalni direktor podjetja British Petroleum Tony Hayward v soboto podal svoj odstop v 24 urah, se to ni zgodilo. BP je namreč objavil, da bo Hayward po 28 letih v podjetju s položaja generalnega direktorja odšel 1. oktobra letos, zamenjal pa ga bo ameriški kolega Robert Dudley, ki je sicer odgovoren za čiščenje razlite nafte v Mehiškem zalivu, piše britanski medij BBC.

Greenpeace zahteva bolj "zeleno" politiko
Bencinske črpalke BP-ja v Londonu so zaprli okoljevarstveni protestniki. Skupina Greenpeace trdi, da je prekinila dobavo goriva na vse črpalke v središču britanske prestolnice, BP pa je sporočil, da so zaprli okoli 20 njihovih črpalk. Aktivisti so dobavo goriva ustavili tako, da so zaprli varnostne ventile na črpalkah, nato pa jih odstranili, da jih ne bi mogli znova odpreti. Ventile bodo vrnili, je zatrdil Greenpeace.


Greenpeace želi s svojo akcijo podjetje prisiliti k bolj "zeleni" energetski politiki oziroma da bi prisilili prihodnje vodstvo podjetja, da se oddalji od "obsedenosti z zelo nevarnimi, do okolja neodgovornimi viri nafte" zdajšnjega vodje Tonyja Haywarda. BP je akcijo označil za "neodgovorno in otroško dejanje, ki se vmešava v varnostne sisteme".


Hayward je dejal, da je trenutek njegovega odhoda primeren, saj je BP-ju uspelo ustaviti iztekanje nafte. "To je dobra osnova za spremembo vodstva v podjetju," je še pojasnil Hayward.

Hayward upravičen do 700 tisoč evrov pokojnine letno
Že v ponedeljek je BBC objavil podatek, da bo Hayward upravičen do 700 tisoč evrov pokojnine letno. Sicer pa je vrednost Haywardova upokojitvene vreče ocenjena na 13 milijonov evrov, pri čemer bo lahko obdržal vrednost delnic.

Nad Haywardom kot senca zla ne ležijo le rdeče številke, temveč tudi obtožbe ameriških kongresnikov, da ni prevzel nikakršne odgovornosti. Neprimerne so bile tudi njegove izjave, češ da je nastala nesreča res grozna, a da si tudi on želi nazaj "svoje staro življenje". Prav tako se je sredi junija odpravil na jadranje, medtem ko je nafta iz globini 1.500 metrov vrela na plan z vso svojo silo. Hayward bo kljub odhodu, zamenjal naj bi ga ameriški kolega Bob Dudley, prejel celoletni izkupiček letošnje plače in še nekatere bonitete za nekaj več kot milijon evrov.

BP menja vodstvo