Zijad Bečirović je direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes). Foto: MMC RTV SLO
Zijad Bečirović je direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes). Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa v Beogradu
Nasilje, ki se je v nedeljo razvilo v Beogradu, Bećirović ocenjuje kot dobro organizirano akcijo ekstremističnih skupin. Foto: Reuters/EPA
Hillary Clinton
Obisk Clintonove na Balkanu je Bećirović označil kot zelo pozitiven znak za države v regiji. Foto: EPA

Zijad Bećirović, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes), je kot gost MMC-jeve spletne klepetalnice odgovarjal na vprašanja uporabnikov o razmerah na Balkanu. Povedal je, da se je ob nastanku držav na Balkanu oblikovala trdna povezava med kriminalci in politiko, kar je ustvarilo fenomen politizacije kriminala in kriminalizacijo politike, ter da bo samo prekinitev tovrstne povezave države na Balkanu potisnila naprej in jim odprla pot za nadaljnji gospodarski in politični razvoj.

Ob tem je Bećirović povedal, da brez ZDA stabilnosti in napredka na Balkanu ne bo. Obisk ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton je tako "spodbuda BiH-u, Srbiji in Kosovu, da pospešijo medsebojno sodelovanje in svojo evropsko pot, ki lahko združi vse moči v državi za doseganje cilja članstva v EU-ju in Natu. Skupni napori Evropske unije, ZDA in lokalnih oblasti v posameznih državah lahko naredijo veliko pozitivnega vsem," je prepričan MMC-jev klepetalec.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

"Če ni razpadla med vojno, tudi zdaj ne bo"
Na vprašanje, kakšne so možnosti, da BiH spremeni svojo ureditev ali da razpade, je Bećirović povedal, da spreminjanja meja ne bo. "Poznavalci razmer pravijo, da če BiH ni razpadel med letoma 1992 in 1995, so zdaj možnosti zato še manjše. Eden od ameriških diplomatov mi je v šali rekel, da če bodo razpadle ZDA, bo razpadel tudi BiH. Načela sožitja, ki se skozi stoletja ohranjajo v BiH-u so načela, na katerih je utemeljen EU, še posebej pa ZDA. Torej, ljudje različne etnične, verske in druge pripadnosti lahko živijo skupaj," je povedal Bećirović.

Ob tem je povedal še, da bodo prizadevanja večine akterjev šla v smeri samostojnosti Bosne in Hercegovine, a da je treba Bosno in Hercegovino podpirati zaradi nje same in zaradi skupnega življenja različnosti, brez katerega sodobni svet nima prihodnosti. "Vidim svetlo prihodnost BiH-a," je še dodal Bećirović.

V Srbiji globoke frustracije
Ker so v nedeljo huligani razbili Beograd, se je bilo nemogoče izogniti tudi vprašanju, povezanim z nasiljem. Bećirović je povedal, da so v primeru nasilja ob Paradi ponosa ekstremni desničarji zlorabili mladino, da je sodelovala pri teh izgredih. Povedal je, da je šlo za dobro organizirano akcijo ekstremnih skupin, ki pa kaže na to, da v družbi obstajajo globoke frustracije in da je treba ukrepati, da se stanje duha izboljša, ne samo pri mladih, ampak v celotni družbi vseh držav v regiji.

Ob tem je Bećirović povedal še, da se mora Srbija spopadati s težko gospodarsko situacijo, z organiziranim kriminalom in korupcijo, ter z aretacijami vojnih zločincev. To bo po sogovornikovem mnenju največji izziv za Srbijo, saj se brez prijetja vojnih zločincev, predvsem Ratka Mladića, srbska družba ne bo sprostila in si odprla poti za sodelovanje v regiji.

"Srbija Kosova ne bo priznala"
Glede Kosova je Bećirović povedal, da o statusu Kosova ne bo razprave in pogajanj. "Kosovo je država in tako bo ostalo," je zapisal Bećirović in dodal, da gre pri pogovorih med srbsko in kosovsko stranjo predvsem za vprašanja, ki bodo prispevala k temu, da se olajša življenje ljudi v Srbiji in na Kosovu, še posebej srbski skupnosti na Kosovu, ki je v nezavidljivem položaju in dejansko potrebuje pomoč. Povedal je, da Srbija Kosova ne bo priznala in da Kosovo za oblasti v Beogradu ni sosednja država, ampak je del Srbije, in tu bodo zagotovo še težave. Dodal je, da je dialog med Prištino in Beogradom bolj v interesu Srbije kot Kosova, saj lahko tako vlada v Beogradu srbski javnosti pokaže oz. ustvarja vtis, da še vedno "obvladuje" Kosovo.

Hrvaška ima na vesti kriminal in korupcijo
Glede Hrvaške je Bećirović povedal, da je naredila pomemben korak pri svoji poti v Evropsko unijo, a da še vedno ni zaprla najpomembnejšega poglavja, to je pravosodja, kjer ima še vedno veliko težav. "Seveda, organizirani kriminal in korupcija sta rak rana hrvaške države," je povedal Bećirović.

Na vprašanje o odgovornosti nekdanjega premierja Iva Sanaderja je povedal, da je za dokončne ugotovitve pristojno sodišče. "Vse kaže v smeri, da je vpleten v tovrstna dogajanja. Bo pa treba počakati zaradi tega, ker so bili vodilni možje, tudi premierka Kosorjeva, njegovi tesni sodelavci, ki so zagotovo "blagoslovili" Sanaderjeve odločitve in poteze," je še dodal Bećirović.