Vojake so po prihodu najprej odpeljali v vojaško oporišče v Devonu. Foto: EPA
Vojake so po prihodu najprej odpeljali v vojaško oporišče v Devonu. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik je dejal, da se je za izpustitev Britancev odločil zaradi preroka Mohameda. Foto: EPA
Srečna vrnitev Britancev

V skupni izjavi so zapisali, da ne bodo nikoli pozabili sprejema na letališču Heathrow.

Vojaki so se zjutraj vkrcali na redni polet iz Teherana in po nekaj urah pristali na londonskem letališču Heathrow, od koder so jih prepeljali v vojaško oporišče v Devonu, ki leži 320 kilometrov jugozahodno od Londona. Tam so se daleč od radovednih novinarjev srečali s svojimi družinami, še prej pa so jih pregledali zdravniki.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je vojake v sredo nepričakovano pomilostil in jih izpustil kot darilo Veliki Britaniji, čeprav ta po njegovih besedah ni priznala svoje napake. Iran namreč trdi, da so vojaki nezakonito vstopili v iranske ozemeljske vode, medtem ko je London nasprotno prepričan, da so bili v iraških vodah, kjer z dovoljenjem ZN-a pregledujejo trgovske ladje. Iranske oblasti so v tem času predvajale posnetke, na katerih so vojaki, med njimi je tudi ena ženska, priznali, da so bili v iranskih vodah, za kar so se tudi opravičili.

Predsednik se je osebno poslovil
Ahmadinedžad je po napovedi izpustitve vojakov v svoji predsedniški palači priredil slovesnost, na kateri se je poslovil posebej od vsakega vojaka, vse pa so skrbno spremljale televizijske kamere. Vojaki so se predsedniku zahvalili za pomilostitev in noč še preživeli v Teheranu. Zjutraj so se v spremstvu osebja iz britanskega veleposlaništva vkrcali na letalo, kjer se peljejo v poslovnem razredu, ki so ga samo zanje izpraznili in preostale potnike premestili v ekonomski razred. Eden izmed potnikov, ki je moral sedež prepustiti vojakom, se nad tem ni pritoževal, izrazil je samo veselje, da je konec spora.

V ozadju tajni dogovor?
Britanski premier Tony Blair je pozdravil izpustitev vojakov in ob tem zatrdil, da se za izpustitev vojakov z Iranci niso pogajali, ampak le pogovarjali, čemur pa nekateri britanski mediji ne verjamejo in se že sprašujejo, kakšen dogovor so v ozadju sklenili britanski in iranski diplomati. Ravno na dan izpustitve so namreč iz Iraka sporočili, da bodo predstavnikom iranskega veleposlaništva dovolili dostop do petih Irancev, ki so jih ameriški vojaki zajeli januarja, saj naj bi bili vohuni. Teheran nasprotno trdi, da gre za diplomate.

Iransko izpusititev sta pozdravila tudi Evropska unija in ameriški predsednik George Bush.

Srečna vrnitev Britancev