Protestniki so se zbrali pred poslopjem ministrstva za gospodarstvo. Foto: EPA
Protestniki so se zbrali pred poslopjem ministrstva za gospodarstvo. Foto: EPA
Viktor Orban
Orbanovi kritiki njegovo namero za uvedbo davka označujejo kot najnovejši protidemokratični ukrep. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana je v torek predstavila predlog novega davka na uporabo spleta, kjer bi vsak preneseni gigabajt podatkov stal 150 forintov oz. pol evra. Po besedah gospodarskega ministra Mihalyja Varge naj bi bil to eden izmed ukrepov za uravnoteženje proračuna za leto 2015.

Orbanova stranka Fidesz je po napovedi davka in ogorčenih odzivih sicer predlagala zamejitev mesečnega plačila davka na 700 forintov oziroma 2,3 evra za potrošnike ter 5.000 forintov za podjetja, a to kritikov ni pomirilo.

Če davka ne bodo umaknili, se bodo protestniki vrnili
Pred poslopjem gospodarskega ministrstva v Budimpešti se je tako zbralo več kot 10.000 ljudi, ki so zahtevali umik spornega davka. V rokah so držali prižgane prenosne telefone, pred sedežem Orbanove stranke Fidesz pa so odlagali stare računalniške komponente. "Internetnega davka ne bo, blokirali ga bomo," je v nagovoru množici povedal organizator protesta Balazs Gulyas in dodal, da so vladi postavili 48-urni mandat za umik predloga zakona, sicer napovedujejo nove proteste.

Kritiki: Najnovejši protidemokratični ukrep
Omenjeni davek na uporabo spleta kritiki madžarskega premierja Viktorja Orbana označujejo kot njegov najnovejši protidemokratični ukrep. Prepričani so, da je namen davka omejevati kritike vlade, ki v ta namen večinoma uporabljajo spletne medije. Nekateri izražajo tudi zaskrbljenost, da bo davek prizadel mala podjetja ter zlasti ljudem v revnejših območjih otežil dostop do informacij in do izobraževalnega gradiva.

Kritiki Orbanove vladavine in organizatorji nedeljskega shoda so povedali tudi, da je napovedani davek le še eden v vrsti skrb vzbujajočih nedemokratičnih ukrepov, s katerimi Orban Madžarsko potiska stran od Evrope.

Bruselj: Sramotna namera madžarske vlade
Na predlagani davek se je odzval tudi Bruselj. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je v enem od zapisov na družbenem omrežju Twitter zapisala, da gre za sramotno namero madžarske vlade.