Ameriški predsednik je zbrane opozoril na dogajanje v Sudanu in dejal, da bo Darfur v kratkem tema seje Varnostnega sveta. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je zbrane opozoril na dogajanje v Sudanu in dejal, da bo Darfur v kratkem tema seje Varnostnega sveta. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik je bil po koncu svojega govora deležen dolgega aplavza. Foto: Reuters
Voditelji odprli razpravo v GS-u

Bush je spregovoril o stanju v Mjanmaru, Sudanu, boju proti terorizmu, pozval pa je tudi k liberalizaciji svetovne trgovine in govoril o možnosti širitve Varnostnega sveta. Še danes bo zbrane nagovorila nemška kanclerka Angela Merkel, besedo pa bo imel tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Splošna razprava Generalne skupščine bo trajala do 3. oktobra, udeležuje pa se je tudi Janez Janša.

Bush: Japonska primerna za članstvo v VS-ju
V svojem letošnjem govoru je Bush pozval k mednarodnem sodelovanju proti terorizmu in poudaril pomen človekovih pravic in gospodarskega razvoja, dotaknil pa se je tudi reforme Varnostnega sveta. Dejal je, da je Japonska zelo primerna kandidatka, da postane članica VS-ja, ob tem pa dejal, da so ZDA pripravljene poslušati predloge o reformi VS-ja, s katero bi organizacija povrnila moč in ugled za izpolnitev svojih nalog.

Kubanci protestno zapustili dvorano
Znova je poudaril, da skrajneži po svetu uničujejo prizadevanja Afganistana, Libanona in Iraka, ki si želijo demokracije in miru, Iranu pa je namenil le nekaj besed. Pohvalil je prizadevanja palestinskega vodstva v skrbi za svoje ljudi in pozval države, naj podprejo palestinske oblasti. Ostre besede je namenil Kubi, ko je dejal, da imajo Kubanci dovolj življenja pod diktatorjem in so pripravljeni na svobodo. Njegove besede so vznemirile člane kubanske delegacije, ki so v znak protesta zapustili dvorano.

Ban Ki Mun: Pred nami veliko izzivov
Prvič je v Generalni skupščini kot prvi mož Združenih narodov nastopil tudi Ban Ki Mun, ki je v otvoritvenem govoru pozval h krepitvi svetovne organizacije za boljši svet in izpostavil, da se bo svet v prihajajočem letu spoprijel z veliko izzivi, od boja proti globalnemu segrevanju do reševanja situacije v Darfurju. Glede Darfurja je Ban dejal, da bi morali za končanje te morije preučiti vse možnost, sudansko vlado pa pozval, da mora izpolniti svoje obljube in se udeležiti mirovnih pogajanj konec oktobra v Libiji. Dotaknil se je tudi Bližnjega vzhoda: "Vemo, kaj je potrebno: končanje nasilja, konec okupacije, vzpostavitev palestinske države, ki bi bila v miru s seboj in z Izraelom, ter vseobsegajoča regionalna mednarodna konferenca med Izraleom in arabskim svetom." Obsodil je tudi dogajanje v Mjanmaru.

Sarko prvič v GS-ju
Prvič je v vlogi francoskega predsednika Generalno skupščino nagovoril tudi Nicolas Sarkozy. Poudaril je, da je najbolj pomembno mednarodnopolitično vprašanje iranski jedrski program. Če bi Iranu dovolili, da izdeluje jedrsko orožje, bi bila ogrožena stabilnost sveta, kar bi lahko privedlo do vojne. "Ne bo miru na svetu, če bo mednarodna skupnost dovolila širjenje jedrskega orožja", je dejal Sarko. Pozval je tudi "ekološkemu in gospodarskemu nw dealu", saj je po njegovem nesprejemljivo, da v 21. stoletju še vedno velik del človeštva trpi zaradi nepravičnosti, revščine, lakote, pomanjakanje vode, energije in izobrazbe. Glede ZN-a je opozoril, da se bodo morali spopasti s korupcijo in si bolj kot kdaj koli prej prizadevati, da bi kapitalizem vodila moralna načela.

B. T./K. T.

Voditelji odprli razpravo v GS-u