Voditeljica opozicije je za petek napovedala množičen protest v Ravalpindiju. Foto: EPA
Voditeljica opozicije je za petek napovedala množičen protest v Ravalpindiju. Foto: EPA
Policija in protestniki
V zadnjih dneh je policija prijela skoraj četrtino pakistanskih odvetnikov. Foto: EPA
Izredno stanje še nekaj tednov

Ob tem je napovedala, da bo opozicija v Ravalpindiju v petek kljub prepovedi organizirala množične proteste. "Pozivam Pakistance, naj stopijo naprej. Napadeni smo." Če njene zahteve ne bodo uresničene, bodo 13. novembra začeli dolg pohod iz Lahoreja v Islamabad.

Pakistanski veleposlanik v ZN-u je generalnega sekretarja Ban Ki Muna zaradi kritike uvedbe izrednega stanja obtožil vmešavanja v notranje zadeve. Ban se je pridružil pozivom voditeljice pakistanske opozicije Benazir Buto, da mora predsednik Pervez Mušaraf odstopiti z mesta vojaškega poveljnika in izvesti za januar napovedane volitve. Visoki predstavnik pakistanskih oblasti je napovedal, da bo Mušaraf izredno stanje preklical v dveh do treh tednih.

Poziv k izpustu odvetnikov in politikov
"Ponovno sem izrazil globoko zaskrbljenost nad dogajanjem v Pakistanu. Pozval sem pakistansko vlado, da se čim prej vrne k vladavini demokraciji," je dejal Ban po sestanku z veleposlanikom Munirjem Akramom. Pozval je tudi k izpustu političnih voditeljev in odvetnikov, ki so jih prijeli v zadnjih dneh, in k preklicu omejitev medijev. O dogajanju v Pakistanu lahko namreč po uvedbi izrednega stanka poročajo le državni mediji.

Akram je v odgovor dejal, da dogajanje v Pakistanu ne ogroža mednarodnega miru in varnosti in zato ni v obveznosti Združenih narodov. "Menimo, da gre za notranjo zadevo in da se ZN nima kaj vmešavati," je bil oster.

Mušaraf je v soboto razglasil izredno stanje zaradi vstaje islamistov in nestrinjanja z delom sodstva. Vrhovno sodišče naj bi namreč v kratkem razglasilo odločitev glede zakonitosti Mušarafovega kandidiranja na posrednih predsedniških volitvah. Mušaraf je na volitvah sicer močno zmagal, a je sodišče zaradi pritožbe opozicije razglasitev izidov preložilo.

Se bo vmešal tud VS?
Poznavalci in mediji ugibajo, ali bo Varnostni svet ZN-a ukrepal glede Pakistana ali ne. ZDA imajo sicer velik vpliv na Pakistan in nanj pritiskajo. Ameriški predsednik George Bush je Mušarafa že pozval, naj prekliče izredno stanje, ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je dejala, da mora Mušaraf sleči vojaško uniformo. Veliko držav je vpletene države že pozvalo k umiritvi strasti, ZDA kot ene glavnih zaveznic Pakistana v boju proti terorizmu pa so po zadnjih dogodkih napovedale, da bodo proučile svojo pomoč Pakistanu. Od leta 2001 so ZDA Pakistanu darovale 10 milijard dolarjev.

K. T.

Izredno stanje še nekaj tednov