Jimmy Carter je uspešno prepričal Severnokorejce, da so iz delovnega taborišča izpustili krščanskega aktivista Aijalona Mahlija Gomesa, ki je bil zaradi ilegalnega vstopa v državo obsojen na 8 let težkega dela. Foto: EPA
Jimmy Carter je uspešno prepričal Severnokorejce, da so iz delovnega taborišča izpustili krščanskega aktivista Aijalona Mahlija Gomesa, ki je bil zaradi ilegalnega vstopa v državo obsojen na 8 let težkega dela. Foto: EPA
Kimov predsedniški oklepni vlak
Slika Kimovega predsedniškega vlaka na postaji v kitajskem obmejnem mestu Jailin, ki so jo uspeli posneti kljub iziredno poostreni varnosti. Foto: EPA
Kim Džong Un in Kim Džong Il
Kim Džong Il je odločen, da bo njegovo mesto v severnokorejskem režimu prevzel njegov komaj 27-letni sin Kim Džong Un. Foto: EPA

Nobelov nagrajenec za mir je v Pjongjang odpotoval v sredo na zaseben obisk, da bi dosegel izspustitev Američana, ki so ga aprila obsodili na osem leta prisilnega dela, potem ko so ga prijeli pri nezakonitem vstopu v to najbolj izolirano državo na svetu.

"Na prošnjo predsednika Carterja in s človekoljubnimi nameni je bil gospod Gomes po odločitvi predsednika Nacionalne obrambne komisije Kim Džong Ila pomiloščen," so zapisali v sporočilu javnosti pri Carter Centru, ustanovi 39. ameriškega predsednika med letoma 1977 in 1981. "Pričakuje se, da se bo gospod Gomes v petek vrnil v Boston, kjer se bo znova združil s svojo družino" so še dodali pri ustanovi, ki domuje v Carterjevi rodni zvezni državi Atlanti.

Lani Clintonova podobna reševalna akcija
30-letnega Gomesa opisujejo kot predanega kristjana, ki je delal kot učitelj angleškega jezika v Južni Koreji, preden se je prek Kitajske odpravil v Severno Korejo, domnevno na mirovno misijo v lastni režiji. Pred letom dni je v podobni akciji nekdanji predsednik Bill Clinton dosegel, da je Pjongjang izpustil dve ameriški novinarki Lauro Ling in Euno Lee, ki sta bili prav tako zaradi nezakonitega prestopa meje obsojeni na 12 let prisilnega dela.

Sever pripravljen na nadaljevanje pogovorov
Carterja je v prestolnici Severne Koreje sprejele drugi mož komunističnega režima Kim Gje Gvan, ki je tudi glavni severnokorejski pogajalec o jedrski razorožitvi na Korejskem polotoku. Kim Gje Gvan je ob tej priložnosti poudaril, da je Pjongjang pripravljen na nadaljnje pogovore v okviru šesterice držav (poleg Severne Koreje in ZDA so tu še Kitajska, Rusija, Južna Koreja in Japonska), ki se brez uspeha o tej temi pogaja že več let.

Zaostritev po potopitvi Čeonana
Po marčevski potopitvi južnokorejske vojaške ladje Čeonan, pri čemer je na torpediranem plovilu umrlo 46 mornarjev, so napetosti na Korejskem polotoku dosegle najvišjo stopnjo v zadnjem desetletju. Seul je po lastni preiskavi obtožil za napad Severno Korejo, ki odločno zanika krivdo, hkrati pa noče sodelovati v mednarodni preiskavi.

Kje je Kim Džong Il?
Medtem poteka igra skrivalnic, ali je Kim Džong Il na obisku na Kitajskem. Južnorekorejske oblasti na podlagi obveščevalnih podatkov trdijo, da je severnokorejski predsednik od četrtka v severovzhodni Kitajski, kjer naj bi se srečal z navišjimi predstavniki svoje edine prave zaveznice. 68-letni Kim, ki ga je pred dvema letoma močno prizadela možganska kap, naj bi pri Kitajcih iskal zeleno luč za umestitev svojega sina kot naslednika na čelu Severne Koreje.

Ustoličevanje "prestolonaslednika"
V najbolj skrivnostni državi na svetu so v zadnjih mesecih izpeljali številne zamenjave na vodilnih mestih, Kim Džong Il pa je uradno vključil svojega 27-letnega sina Kim Džong Una v najvišje organe oblasti. Septembra bodo v Pjongjangu pripravili šele tretji kongres komunistične Delavske partije v zgodovini vladajoče in edine dovoljene stranke v Severni Koreji.

Septembra prvi partijski kongres po 43 letih
"Zadnji kongres partije je bil leta 1966, ki je bil izrednega pomena za ideologijo Severne Koreje. Takrat se je začela severnokorejska kulturna revolucija, kult osebnosti pa je postal osrednji temelj režima. Ta kongres bo zagotovo zelo pomemben," je za CNN poudaril Brian Myers, strokovnjak za propagando Severne Koreje in avtor knjige The Cleanest Race (Najčistejši rod).

Peking brez uradnega sporočila o obisku
Kot je običaj ob vseh Kimovih obiskih Kitajske ali Rusije, kamor zaradi strahu pred letenjem potuje izključno s oklepnim lukszunim vlakom, kitajsko zunanje ministrstvo ni želelo ne potrditi ne zanikati predsedniškega obiska iz Severne Koreje. Običajno skopo sporočilo o obisku in vsebini pogovorov Kitajska (ali Rusija) poda šele po Kimovem odhodu v domovino.