Carter naj bi v Pjongjangu preživel eno noč. Foto: EPA
Carter naj bi v Pjongjangu preživel eno noč. Foto: EPA

Nobelov nagrajenec za mir je v Pjongjang odpotoval na zaseben obisk, da bi dosegel izspustitev Aijalona Mahlija Gomesa, ki so ga aprila obsodili na osem leta prisilnega dela, potem ko so ga prijeli pri nezakonitem vstopu v to najbolj izolirano državo na svetu.

30-letnega Gomesa opisujejo kot predanega kristjana, ki je delal kot učitelj angleškega jezika v Južni Koreji, preden se je prek Kitajske odpravil v Severno Korejo, domnevno na mirovno misijo v lastni režiji.

Prejšnji mesec so severnokorejski mediji poročali, da je Gomes iz obupa skušal storiti samomor. V začetku tega meseca so ga v bolnišnici v Pjongjangu obiskali predstavnik ameriških oblasti in dva zdravnika.

Na letališču v prestolnici je Carterja pričakal glavni severnokorejski jedrski pogajalec in namestnik zunanjega ministra Kim Kje Gvan, nato pa je sledilo srečanje z drugim človekom komunistične države Kim Jong Namom. "Pogovor je potekal v toplem ozračju," je sporočila državna televizija, ki pa ni navedla podrobnosti.

Carter po poti Clintona
Ameriške oblasti niso uradno potrdile obiska 85-letnega nekdanjega predsednika in tiskovni predstavnik Bele hiše Bill Burton je dejal, da ne bo komentiral ničesar, kar bi lahko imelo negativne posledice na katero koli zasebno humanitarno misijo, ki bi bila lahko v teku.

Carter gre po sledeh še enega nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, ki je lani med obiskom vnete ameriške nasprtonice dosegel izpustitev dveh ameriških novinark, ki so ju obsodili zaradi nezakonitega prestopa meja.

Obe novinarki, ki sta vseskozi trdili, da se pomotoma prestopili mejo med Kitajsko in Severno korejo, sta bili oproščeni in sta nazaj v domovino pripotovali skupaj s Clintonom, ki se je sicer v Pjongjangu srečal tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Ilom.

Do obiska Carterja prihaja v času naraščajočih napetosti med Sevrno in Južno Korejo, potem ko je Seul za torpediranje južnokorejske vojaške ladje, ko je marca umrlo 46 mornarjev, obtožil Pjongjang, ki je vse obtožbe zanikal. ZDA so se odzvale z uvedbo novega svežnja sankcij in izvedbo obsežnih vojaških vaj skupaj z Južno Korejo.