Palestinci nameravajo zaprositi za članstvo v ZN-u, vendar še ni znan predlog resolucije. Foto: EPA
Palestinci nameravajo zaprositi za članstvo v ZN-u, vendar še ni znan predlog resolucije. Foto: EPA

Erdogan je nagovoril zunanje ministre Arabske lige, ki so se zbrali na zasedanju v Kairu, in dejal, da je priznanje palestinske države nujno. V teh dneh se v New Yorku začenja novo zasedanje Generalne skupščine ZN-a, kjer se Palestinci pripravljajo na vložitev prošnje za članstvo v svetovni organizaciji.

Po prepričanju Erdogana "bomo še pred koncem leta videli Palestino v Združenih narodih v zelo drugačnem položaju". Turški premier, ki je zavzet zagovornik prizadevanj Palestincev in je v zadnjem času postal tudi oster kritik nekdanjega turškega zaveznika Izraela, je še prepričan, da bi morali Turčija in Arabci sodelovati "z roko v roki s palestinskimi brati".

"Palestinska prizadevanja so stvar človeškega dostojanstva," je poudaril Erdogan, čigar kritike Izraela so naletele na zelo močno odobravanje v arabskem svetu in okrepile njegova prizadevanja za promocijo turške zvrsti islama in demokracije kot modela za gibanja, ki so v zadnjem letu odnesla nekatere arabske avtokrate.

Erdogan vztraja pri opravičilu Izraela
Odnosi med Izraelom in Turčijo so se ohladili po lanskem izraelskem vojaškem posegu proti turški humanitarni floti, s katero naj bi prebili zaporo Gaze. Ankara namreč zahteva opravičilo, ki pa ga Izrael zavrača. Kot je ponovno zatrdil Erdogan, "normalizacija odnosov z Izraelom ne pride v poštev", razen če se Izrael opraviči.

Erdogan se v Egiptu mudi v okviru turneje "arabske pomladi", ki ga bo poleg Egipta popeljala še v Tunizijo in Libijo. V vseh treh državah so prodemokratične vstaje odnesle z oblasti dolgoletne voditelje držav. Kot je danes poudaril Erdogan, se "legitimnih zahtev ljudi ne more zatreti s silo in prelivanjem krvi [...] Svoboda in demokracija ter človekove pravice morajo biti enotno geslo za prihodnost naših ljudi".

"Pot do palestinske države ne vodi skozi New York"
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je dejala, da pot do dveh držav - Izraela in Palestine, drugega ob drugi - poteka skozi Jeruzalem in Ramalo, ne pa skozi New York. Clintonova je ponovila ameriško stališče, da Palestinci ne bi smeli iskati polnega članstva v ZN-u, ampak bi morali namesto tega obnoviti neposredna pogajanja z Izraelci.