Lieberman poziva k prekinitvi odnosov s palestinsko oblastjo. Foto: EPA
Lieberman poziva k prekinitvi odnosov s palestinsko oblastjo. Foto: EPA

Izraelski zunanji minister in namestnik premierja Benjamina Netanjahuja septembra na množičnih demonstracijah po pričakovani podpori Generalne skupščine ZN-a neodvisni Palestini napoveduje "pokol". "Pravijo, da ne želijo nasilja, a palestinske oblasti načrtujejo kruto prelivanje krvi. Poslali bodo množice, da napadejo nadzorne točke," trdi Lieberman. Njegov namestnik je pojasnil, da je minister to ugotovil na podlagi poročil obveščevalnih služb in predstavnikov palestinskih oblasti.

Strah pred obtožbami vojakov
Vodja izraelske diplomacije je pozval k zaostritvi in prekinitvi odnosov s palestinsko vlado na Zahodnem bregu pod vodstvom Mahmuda Abasa "ob prvem mogočem trenutku". Ali imajo zahteve ultradesničarskega izraelskega zunanjega ministra podporo v vladi, za zdaj ni jasno, zagotovo pa odsevajo naraščajo skrb, da bi Palestinci dobili boljši dostop do Meddržavnega sodišča in drugih mednarodnih (sodnih) institucij, kjer bi lahko sprožili postopke proti izraelskim vojakom zaradi vojnih zločinov.

Palestinci: Ne načrtujemo nasilja
Palestinske oblasti so zanikale, da načrtujejo nasilje. "Predvidevanja Izraela, da se bo zgodilo nasilje, niso točna. Izrael skuša vzpostaviti lažno sliko tega, kar se bo zgodilo septembra," je dejal predstavnik palestinske vlade. "Takrat bomo zaprosili za pomoč mednarodno skupnost in ZN, da nam v skladu z zakonom pomagajo rešiti se nezakonite okupacije. Kar je tukaj nezakonito, je okupacija in ne poskusi, da se konča," je dodal.

ZDA proti enostranskim potezam
Palestinski predsednik Abas namerava septembra zaprositi Generalno skupščino ZN-a, da poviša status Palestine iz opazovalke v državo nečlanico. ZDA, ki imajo v Varnostnem svetu ZN-a pravico veta, naj bi nasprotovale enostranskemu poskusu Palestincev po neodvisni državi, če prej ne bo nadaljevanja pogajanj z Izraelom, ki so trenutno zamrznjena zaradi izraelske gradnje nezakonitih naselbin na zasedenem ozemlju.