Palestinci si prizadevajo za priznanje. Foto: EPA
Palestinci si prizadevajo za priznanje. Foto: EPA

To je Netanjahu izjavil na torkovem srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzkom v Jeruzalemu.

Palestinske oblasti si od propada zadnjih neposrednih pogajanj z izraelsko stranjo septembra lani prizadevajo, da bi generalna skupščina ZN septembra priznala Palestino kot neodvisno državo oziroma da bi ta postala polnopravna članica svetovne organizacije.
Proti tem prizadevanjem se je v torek med obiskom v Ramali odločno izrekel tudi Buzek, ki se mudi na večdnevnem obisku na palestinskih ozemljih in v Izraelu.

"Do septembra želimo zbrati od 30 do 50 držav, ki bodo rekle 'ne' enostranskemu priznanju palestinske države v GS ZN. To bi bila moralna večina," pa je na srečanju z Buzkom nato dejal Netanjahu, je poročal izraelski spletni časnik Ynet.

"Palestinci proti judovski državi"
Po mnenju Netanjahuja na glasovanju o polnopravnem članstvu Palestine v ZN-u temu večina držav ne bo nasprotovala, a bo doseženo ravnovesje. Dejal je tudi, da bodo Palestinci, če bo ZN priznal njihovo držav v mejah pred šestdnevno vojno leta 1967, kasneje na mirovnih pogajanjih težko sprejeli nujne kompromise.

"Treba je povedati resnico. Mir ne pomeni, da se Izrael odreče delu svojega ozemlja, temveč da se Palestinci odrečejo želji po uničenju Izraela," je še dejal Netanjahu. "Šest izraelskih premierov je sprejelo rešitev z dvema državama, a noben dogovor ni bil dosežen, ker Palestinci niso bili pripravljeni sprejeti judovske države," je dodal.