Fatah je za premierja nove, prehodne vlade imenoval Salama Fajada. Foto: Reuters
Fatah je za premierja nove, prehodne vlade imenoval Salama Fajada. Foto: Reuters

"Jasno je, da ne bomo sprejeli Fajada niti kot premierja niti kot ministra v prehodni vladi," je sporočil Hamas, ki Fajadu očita, da je z Izraelom sodeloval pri zapori Gaze in da deli odgovornost za aretacijo vodilnih članov Hamasa. Predstavnik Hamasa je ob tem opozoril, da bi nadaljnja imenovanja oseb, s katerimi se druga stran ne strinja, lahko pomenila konec dogovora.

Hamas in Fatah, ki sta maja podpisala dogovor o novi vladi in končala štiriletni spor, se bosta v torek sešla v Kairu, da bi se dogovorila o sestavi prehodne vlade pred volitvami prihodnje leto.

V skladu z dogovorom bodo najprej oblikovali prehodno vlado, v kateri ne bo vodilnih članov obeh gibanj, sestavljali pa naj bi jo predvsem tehnokrati, ki bi delali na spravi in pripravili teren za nove volitve.

Fajad ima v tuji ugled
Hamasova zavrnitev nominacije Fajada, v ZDA izobraženega ekonomista, bi po mnenju nekaterih opazovalcev lahko ogrozila podporo tujine novi vladi, saj bi bile skrbi tujine, da bi denarna pomoč Palestincem padla v roke Hamasa s Fajadom na čelu vlade, veliko manjše kot sicer.

Z dogovorom med palestinsko oblastjo, ki jo vodi Fatah in nadzoruje dele Zahodnega brega, ter Hamasom, ki vlada na območju Gaze, je precej nezadovoljen Izrael, ki dogovor vidi kot oviro miru s Palestinci, saj Hamas ne priznava judovske države.